Print Options:

Porzeczkowy Gąszcz

 300 g czerwonej porzeczki
 2 jabłka
 2 pomarńcze
 100 ml octu balsamicznego
 150 g brązowego cukru
 1 papryczka chili
 2 czerwone cebule
 3 ząbki czosnku
 szczypta soli
 4 łyżki oliwy z oliwek
1

Przygotuj składniki.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj szczyptę soli, duś na oliwie około 20 minut.

3

W tym czasie wypłucz porzeczki i obierz z zielonych części. Jabłka zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy. Z papryczki chili wyrzuć pestki i drobno ją posiekaj.

4

Do podduszonej cebuli i czosnku dodaj resztę składników.

5

Mieszając od czasu do czasu, duś około 40 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Gotowy sos można pasteryzować, w słoikach albo przechowywać w lodówce do 14 dni.