Pumpernikiel

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 50 minsCook Time40 minsTotal Time2 hrs 30 mins

 1,50 łyżeczki suchych drożdży
 300 g pszennej mąki chlebowej typ 750
 100 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 300 ml wody
 1 łyżka oleju
 1,50 łyżka melasy
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki mleka w proszku
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka mielonego kminku

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć nie więcej niż 37 stopni.

2

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

3

Dodaj wodę, olej, melasę i wyrabiaj ciasto.

4

Ciasto jest lekko klejące, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

5

Uformuj z ciasta chleb, przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do kolejnego wyrastania.

6

Piecz chleb 40 minut w temperaturze 175*C. Upieczony chleb wyjmij z formy i ostudź na kratce. Po całkowitym ostudzeniu, chleb łatwo kroi się na cienkie kromki.

Ingredients

 1,50 łyżeczki suchych drożdży
 300 g pszennej mąki chlebowej typ 750
 100 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 300 ml wody
 1 łyżka oleju
 1,50 łyżka melasy
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki mleka w proszku
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka mielonego kminku

Directions

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć nie więcej niż 37 stopni.

2

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

3

Dodaj wodę, olej, melasę i wyrabiaj ciasto.

4

Ciasto jest lekko klejące, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

5

Uformuj z ciasta chleb, przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do kolejnego wyrastania.

6

Piecz chleb 40 minut w temperaturze 175*C. Upieczony chleb wyjmij z formy i ostudź na kratce. Po całkowitym ostudzeniu, chleb łatwo kroi się na cienkie kromki.

Pumpernikiel
(Visited 237 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *