Print Options:

Racuchy drożdżowe

Yields-16 Servings

 15 g drożdży
 250 g mąki drożdżowej (typ 550)
 240 ml mleka
 50 g cukru
 2 jajka
 30 g masła
 2 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta)
 olej do smażenia
1

Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.

2

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.

3

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.

4

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.

5

Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

6

Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Nutrition Facts

Servings -16