Print Options:

Ragout Ziemniaczane

Yields4 ServingsPrep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr

 500 g ziemniaków
 2 średnie marchewki
 2 średnie cebule
 1 ząbek czosnku
 200 g pieczarek
 2 średnie jabłka
 200 g wędzonego boczku
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 500 ml bulionu
 3 łyżki oliwy
 1 łyżka musztardy
 200 wytrawnego czerwonego wina
 1 łyżka ziół prowansalskich
 1 listek laurowy
 sól i pieprz do smaku
1

Przygotuj składniki.

2

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, razem podsmaż na patelni, aż cebula się zarumieni.

3

Ziemniaki umyj, pokrój w średnią kostkę i gotuj 15 minut. Odcedź.

4

W międzyczasie pokrój na cienkie krążki marchewki, jabłka i obrane ze skóry pieczarki. Wyciśnij przez praskę czosnek, albo drobno posiekaj.

5

Do podsmażonego boczku z cebulą dodaj pozostałe składniki, za wyjątkiem ugotowanych ziemniaków. Wymieszaj i duś pod przykryciem 30 minut.

6

Następnie dodaj ugotowane ziemniaki, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.

7

Ostatnie 10 minut duś warzywa bez pokrywki, żeby nadmiar płynu odparował. Ragut możesz posypać zieloną pietruszką.

Nutrition Facts

Serving Size porcje

Servings 4