Print Options:

Ratatouille Paprykowe

Yields8 ServingsPrep Time10 minsCook Time45 minsTotal Time55 mins

 2 cukinie
 250 g pieczarek
 6 kolorowych papryk
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 5 średnich ziemniaków (sałatkowych)
 garść świeżych ziół: natka pietruszki, koperek, tymianek, bazylia
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 chilli
 1 puszka krojonych pomidorów
 4 łyżki oleju do smażenia
Sos
 300 ml śmietanki 30%
 100 g tartego parmezanu
 2 jajka
1

Przygotuj składniki.

2

Cebulę, czosnek i pieczarki obierz, pokrój w piórka. Ziemniaki i cukinie umyj, razem ze skórką, pokrój w kostkę. Z papryk wydrąż gniazda nasienne.

3

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i ziemniaki, smaż 10 minut.

4

Następnie dodaj cukinię, smaż kolejne 10 minut.

5

Dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż jeszcze 10 minut.

6

W międzyczasie pokrój w drobne paski kolorową paprykę. Posiekaj świeże zioła.

7

Paprykę, pomidory z puszki, chilli, zioła i przyprawy dodaj do podsmażonych warzyw i duś jeszcze 5-8 minut. Tak, aby papryka nie rozpadła się zbytnio i zachowała swoją chrupkość. Jeżeli lubisz bardziej pikantnie, dodaj więcej chilli.

8

Tak przygotowane ratatouille możesz podawać z pieczywem albo jako dodatek do mięs. Polecam jeszcze jedną wersję tego dania, moją ulubioną, ze śmietanowym sosem z parmezanem.

9

Wymieszaj razem składniki na sos podany w przepisie.

10

Do gorącego ratatouille wlej sos, doprowadź do wrzenia i mieszając, duś na niedużym ogniu 5 minut.

11

Oba sposoby gorąco Wam polecam, są pyszne, spróbujcie i zobaczcie sami, który najbardziej Wam smakuje ;) Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 8