Risotto z Dynią i Prawdziwkami

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Yields6 Servings
Prep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr

 300 g ryżu Arborio
 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
 1 średnia cebula
 400 g prawdziwków
 100 ml białego wytrawnego wina
 4 łyżki oliwy
 1 l bulionu
 3 łyżki masła
 sól i pieprz do smaku
 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
 150 g tartego parmezanu

1

Przygotuj składniki. Ryż przepłucz zimną wodą.

2

Dynię i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Grzyby pokrój w plasterki.

3

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni, lub garnku włóż cebulę i grzyby, podsmaż 5 minut. Następnie dodaj dynię, wino i smaż kolejne 5 minut często mieszając.

4

Podziel bulion na trzy części. Do dyni i grzybów dodaj ryż i jedną część bulionu, duś w średniej temperaturze, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj kolejną część bulionu i powtórz czynności często mieszając. Uważaj, żeby potrawa się nie przypaliła. Cały proces trwa około 40 minut.

5

Gdy ryż będzie miękki dodaj sól, pieprz, świeży rozmaryn i parmezan. Wszystko razem wymieszaj i od razu podawaj.

6

Smacznego!

Ingredients

 300 g ryżu Arborio
 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
 1 średnia cebula
 400 g prawdziwków
 100 ml białego wytrawnego wina
 4 łyżki oliwy
 1 l bulionu
 3 łyżki masła
 sól i pieprz do smaku
 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
 150 g tartego parmezanu

Directions

1

Przygotuj składniki. Ryż przepłucz zimną wodą.

2

Dynię i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Grzyby pokrój w plasterki.

3

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni, lub garnku włóż cebulę i grzyby, podsmaż 5 minut. Następnie dodaj dynię, wino i smaż kolejne 5 minut często mieszając.

4

Podziel bulion na trzy części. Do dyni i grzybów dodaj ryż i jedną część bulionu, duś w średniej temperaturze, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj kolejną część bulionu i powtórz czynności często mieszając. Uważaj, żeby potrawa się nie przypaliła. Cały proces trwa około 40 minut.

5

Gdy ryż będzie miękki dodaj sól, pieprz, świeży rozmaryn i parmezan. Wszystko razem wymieszaj i od razu podawaj.

6

Smacznego!

Risotto z Dynią i Prawdziwkami
(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *