Ruskie Pierogi

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields60 Servings
Prep Time50 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr

Farsz do pierogów
 800 g obranych ziemniaków
 350 g tłustego twarogu
 1 duża cebula
 masło klarowane do podsmażenia cebuli
 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
 sól do smaku
Ciasto
 350 g mąki typ 500
 125 ml ciepłej wody
 1 jajko
 pół łyżeczki soli
Ruskie pierogi możesz podać z:
 podsmażoną cebulą na maśle
 szczypiorkiem
 podsmażonym wędzonym boczkiem
 skwarkami
 śmietaną
 kefirem

Farsz do pierogów
1

Przygotuj składniki. Wybierając twaróg zwróć uwagę, żeby był tłusty i łatwo się kruszył.

2

Ziemniaki obierz i ugotuj.

3

Następnie posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle.

4

Ugotowane, wystudzone ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj do nich pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.

Ciasto
5

Wymieszaj mąkę z solą, wysyp ją na stolnicę, zrób dołek i wbij jajko.

6

Dodawaj powoli ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona więcej lub mniej wody, dlatego wodę dodawaj porcjami, nie wszystko na raz.

7

Uformuj kulę, włóż ją do worka foliowego i odstaw, żeby ciasto odpoczęło.

8

Postaw wodę z solą w dużym garnku do zagotowania. Podziel ciasto na dwie części. Każdą osobno rozwałkuj i wykrawaj kółka szklanką lub foremką. Nakładaj farsz tak, żeby pieróg był pękaty. Pierogi najlepiej układać na lnianej ściereczce, albo na blacie oprószonym mąką, nie będą przyklejać się do podłoża. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 pierogów, może być mniej lub więcej, w zależności jak grubo będziesz rozwałkowywać ciasto i ile farszu będziesz nakładać.

Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz zrobić z niego pyszną przekąskę, podsmaż go na patelni, wbij jajko i posyp serem Cheddar, albo parmezanem. Jeżeli zostanie kawałek ciasta, rozwałkuj go na cienkie placki i usmaż z nich podpłomyki na suchej patelni.

9

Do gotującej się wody wrzuć porcję pierogów, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotuj około 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

10

Pierogi możesz podawać polane masłem z podsmażoną cebulą, albo podsmażyć pierogi na złoto na maśle z dodatkiem boczku albo skwarek.

Ingredients

Farsz do pierogów
 800 g obranych ziemniaków
 350 g tłustego twarogu
 1 duża cebula
 masło klarowane do podsmażenia cebuli
 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
 sól do smaku
Ciasto
 350 g mąki typ 500
 125 ml ciepłej wody
 1 jajko
 pół łyżeczki soli
Ruskie pierogi możesz podać z:
 podsmażoną cebulą na maśle
 szczypiorkiem
 podsmażonym wędzonym boczkiem
 skwarkami
 śmietaną
 kefirem

Directions

Farsz do pierogów
1

Przygotuj składniki. Wybierając twaróg zwróć uwagę, żeby był tłusty i łatwo się kruszył.

2

Ziemniaki obierz i ugotuj.

3

Następnie posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle.

4

Ugotowane, wystudzone ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj do nich pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.

Ciasto
5

Wymieszaj mąkę z solą, wysyp ją na stolnicę, zrób dołek i wbij jajko.

6

Dodawaj powoli ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona więcej lub mniej wody, dlatego wodę dodawaj porcjami, nie wszystko na raz.

7

Uformuj kulę, włóż ją do worka foliowego i odstaw, żeby ciasto odpoczęło.

8

Postaw wodę z solą w dużym garnku do zagotowania. Podziel ciasto na dwie części. Każdą osobno rozwałkuj i wykrawaj kółka szklanką lub foremką. Nakładaj farsz tak, żeby pieróg był pękaty. Pierogi najlepiej układać na lnianej ściereczce, albo na blacie oprószonym mąką, nie będą przyklejać się do podłoża. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 pierogów, może być mniej lub więcej, w zależności jak grubo będziesz rozwałkowywać ciasto i ile farszu będziesz nakładać.

Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz zrobić z niego pyszną przekąskę, podsmaż go na patelni, wbij jajko i posyp serem Cheddar, albo parmezanem. Jeżeli zostanie kawałek ciasta, rozwałkuj go na cienkie placki i usmaż z nich podpłomyki na suchej patelni.

9

Do gotującej się wody wrzuć porcję pierogów, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotuj około 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

10

Pierogi możesz podawać polane masłem z podsmażoną cebulą, albo podsmażyć pierogi na złoto na maśle z dodatkiem boczku albo skwarek.

Ruskie Pierogi
(Visited 163 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *