Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.
Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.
Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.
Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.
Servings 6