Przygotuj składniki. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu parboiled, ale możesz użyć innego, na przykład odmiany arborio. Przed ugotowaniem zawsze płuczę ryż kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuje go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii :)
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jarmuż kupiłam w opakowaniu 200 g już pokrojony, ale specjalnie do tego dania warto go jeszcze drobniej posiekać.
Na oliwie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj jarmuż, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś około 10 minut.
Do podduszonych warzyw dodaj ugotowany ryż, czarnuszkę, posiekane świeże zioła, dopraw i wymieszaj.
Tak przygotowany ryż z jarmużem jest gotowym pełnowartościowym daniem, to pomysł na szybki wegetariański obiad, ale może też być świetnym dodatkiem do mięs. Smacznego!
Serving Size porcje
Servings 4