
Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowywana u mnie na święta Wielkanocne składa się z ugotowanych warzyw: ziemniaków, selera, marchewki i pietruszki z dodatkiem ugotowanych jaj, kiszonych ogórków, groszku i cebuli.
Warzywa umyj pod wodą i gotuj w mundurkach 40 minut. Jajka ugotuj na twardo, od momentu zagotowania gotuję 7 minut.
W misce wymieszaj sos do sałatki: majonez, śmietankę, łyżeczkę soli, pieprz i sproszkowaną, czerwoną, słodką paprykę. Nie dawaj zbyt dużo soli, zawsze możesz dosolić sałatkę później. Sosu jest wystarczająca ilość, warzywa nie pływają w majonezie, a jedynie są nim lekko oblepione do smaku. Taką sałatkę lubię najbardziej.
Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki. Jajka ostudź kilka minut w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
Warzywa i jajka pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz z płynu, natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj, kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj sos i wymieszaj.
Najlepiej sałatkę przygotować dzień wcześniej i wstawić ją do lodówki, wtedy wszystkie składniki idealnie się przegryzą. Smacznego!
Ingredients
Directions
Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowywana u mnie na święta Wielkanocne składa się z ugotowanych warzyw: ziemniaków, selera, marchewki i pietruszki z dodatkiem ugotowanych jaj, kiszonych ogórków, groszku i cebuli.
Warzywa umyj pod wodą i gotuj w mundurkach 40 minut. Jajka ugotuj na twardo, od momentu zagotowania gotuję 7 minut.
W misce wymieszaj sos do sałatki: majonez, śmietankę, łyżeczkę soli, pieprz i sproszkowaną, czerwoną, słodką paprykę. Nie dawaj zbyt dużo soli, zawsze możesz dosolić sałatkę później. Sosu jest wystarczająca ilość, warzywa nie pływają w majonezie, a jedynie są nim lekko oblepione do smaku. Taką sałatkę lubię najbardziej.
Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki. Jajka ostudź kilka minut w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
Warzywa i jajka pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz z płynu, natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj, kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj sos i wymieszaj.
Najlepiej sałatkę przygotować dzień wcześniej i wstawić ją do lodówki, wtedy wszystkie składniki idealnie się przegryzą. Smacznego!