Sałatka Jarzynowa

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time1 hrCook Time40 minsTotal Time1 hr 40 mins

 600 g ziemniaków sałatkowych
 2 marchewki
 1 pietruszka
 pół selera
 1 cebula
 4 ogórki kiszone
 150 g groszku z puszki
 5 jajek
 4 łyżki majonezu
 50 ml śmietanki 30%
 pęczek natki pietruszki
 sól, pieprz i czerwona papryka do smaku

1

Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowywana u mnie na święta Wielkanocne składa się z ugotowanych warzyw: ziemniaków, selera, marchewki i pietruszki z dodatkiem ugotowanych jaj, kiszonych ogórków, groszku i cebuli.

2

Warzywa umyj pod wodą i gotuj w mundurkach 40 minut. Jajka ugotuj na twardo, od momentu zagotowania gotuję 7 minut.

3

W misce wymieszaj sos do sałatki: majonez, śmietankę, łyżeczkę soli, pieprz i sproszkowaną, czerwoną, słodką paprykę. Nie dawaj zbyt dużo soli, zawsze możesz dosolić sałatkę później. Sosu jest wystarczająca ilość, warzywa nie pływają w majonezie, a jedynie są nim lekko oblepione do smaku. Taką sałatkę lubię najbardziej.

4

Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki. Jajka ostudź kilka minut w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

5

Warzywa i jajka pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz z płynu, natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj, kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

6

Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj sos i wymieszaj.

7

Najlepiej sałatkę przygotować dzień wcześniej i wstawić ją do lodówki, wtedy wszystkie składniki idealnie się przegryzą. Smacznego!

Ingredients

 600 g ziemniaków sałatkowych
 2 marchewki
 1 pietruszka
 pół selera
 1 cebula
 4 ogórki kiszone
 150 g groszku z puszki
 5 jajek
 4 łyżki majonezu
 50 ml śmietanki 30%
 pęczek natki pietruszki
 sól, pieprz i czerwona papryka do smaku

Directions

1

Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowywana u mnie na święta Wielkanocne składa się z ugotowanych warzyw: ziemniaków, selera, marchewki i pietruszki z dodatkiem ugotowanych jaj, kiszonych ogórków, groszku i cebuli.

2

Warzywa umyj pod wodą i gotuj w mundurkach 40 minut. Jajka ugotuj na twardo, od momentu zagotowania gotuję 7 minut.

3

W misce wymieszaj sos do sałatki: majonez, śmietankę, łyżeczkę soli, pieprz i sproszkowaną, czerwoną, słodką paprykę. Nie dawaj zbyt dużo soli, zawsze możesz dosolić sałatkę później. Sosu jest wystarczająca ilość, warzywa nie pływają w majonezie, a jedynie są nim lekko oblepione do smaku. Taką sałatkę lubię najbardziej.

4

Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skórki. Jajka ostudź kilka minut w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.

5

Warzywa i jajka pokrój w drobną kostkę. Groszek odsącz z płynu, natkę pietruszki i cebulę drobno posiekaj, kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

6

Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj sos i wymieszaj.

7

Najlepiej sałatkę przygotować dzień wcześniej i wstawić ją do lodówki, wtedy wszystkie składniki idealnie się przegryzą. Smacznego!

Sałatka Jarzynowa
(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *