Print Options:

Sałatka Ryżowa

Yields4 ServingsPrep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

 200 g brązowego ryżu
 1 cebula
 3 dymki
 2 ząbki czosnku
 150 g fasoli flażoletki (albo innej o małych rozmiarach)
 2 łyżki świeżego oregano
 3 łyżki oleju
 2 garście młodych listków: rukola, roszponka, szpinak, botwinka itp.
 sól i pieprz do smaku
 cytryna do skoropienia
1

Sałatka ryżowa z brązowego ryżu z młodymi listkami sałat i fasolką flażolet.

Przygotuj składniki.
Przed ugotowaniem ryżu zawsze płuczę go kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuję go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii :)

2

Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju około 5 minut.

3

Posiekaj dymkę, zielone i białe części.

4

Do podsmażonej cebuli dodaj odsączony z wody ryż. Podsmaż razem około 5 minut, często mieszając.

5

Dodaj młode listki sałat, fasolkę flażoletkę, oregano, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

6

Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego!

Nutrition Facts

Serving Size porcje

Servings 4