Print Options:

Sałatka Wiosenna ze Szparagami

Yields-2 ServingsPrep Time10 minsCook Time4 minsTotal Time14 mins

Moja ulubiona sałatka ze szparagami, idealna na majówkę!

sałatka ze szparagami

 1 pęczek zielonych szparag
 8 truskawek
 1 dymka
 2 garście młodych listków szpinaku (około 100g)
Miodowy Sos Winegret
 50 ml oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamiczego
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli
1

Przygotuj składniki. Umyj szpinak, przekrój truskawki na połówki, posiekaj drobno dymkę.

2

Zagotuj wodę z łyżeczką cukru. Odetnij końcówki szparag i wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Osącz na ręczniku papierowym.

3

Wymieszaj składniki i dodaj miodowy sos winegret.

Miodowy Sos Winegret
4

Do wysokiego naczynia wlej ocet balsamiczny. Dodaj sól, mieszaj, aż się rozpuści.

5

Dodawaj cienkim strumieniem oliwę oliwek i energicznie ubijaj trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję emulsji.

6

Dodaj miód i dalej ubijaj.

7

Gotowy sos jest puszysty i aksamitny.

Nutrition Facts

Servings -2


Amount Per Serving
Calories 79.5