Print Options:

Sałatka z Brokuła

Yields4 ServingsPrep Time10 mins

 2 średnie brokuły
 1 mała czerwona cebula
 3 łyżki ziaren słonecznika
 1 łyżka sezamu
 garść rodzynek
Sos
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki octu jabłkowego
 1 łyżka musztardy
 1 łyżeczka miodu
 szczypta soli
1

Przygotuj składniki. Brokuła umyj, sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą, w ten sposób zachowa swoją chrupkość. Rodzynki najlepiej namoczyć wcześniej, jeżeli tego nie zrobiliście, to nie szkodzi, sparzcie je wrzątkiem i zostawcie w letniej wodzie na czas przygotowywania reszty składników. Słonecznik może być świeży lub podprażony, to zależy co akurat macie pod ręką.

2

W naczyniu wymieszaj składniki na sos. Do octu dodaj najpierw sól, aby się rozpuściła. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę i energicznie mieszaj. Dodaj musztardę i miód.

3

Różyczki brokuła rozdziel na małe cząstki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka.

4

W misce wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego chrupania!

Nutrition Facts

Serving Size porcje

Servings 4