Klasyczna sałatka ze śledziem z dodatkiem buraka. Dlaczego z burakiem? Bo jest zdrowy, nadaje sałatce pięknego koloru, a jego słodycz idealnie współgra ze smakiem śledzia.
Do przygotowania sałatki ze śledziem najlepsze bedą mięsiste filety śledzia matias. Filety śledzia przepłukać zimną wodą. Włożyć do miski zalać wodą i wymieniać ją kilkakrotnie w ciągu 1,5 h. Następnie zalać mlekiem i odstawić na 30 minut.
Warzywa ugotować w skórce w osolonej wodzie (około 30 minut).
Jajka ugotować na twardo (około 8 minut).
Ugotowane, ostudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać ze skorupy i posiekać. Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce. Filety śledzia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wiem, że nie wszyscy lubicie kapary, ja też za nimi nie przepadam, ale w tej sałatce idealnie komponują się smakowo. Spróbujcie! Możecie oczywiście pominąć ten składnik, bo bez kaparów ta sałatka jest również przepyszna.
Sałatka ze śledziem powinna postać kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby smaki połączyły się ze sobą. Smacznego!
Serving Size litra
Servings 1.5