Salsa Chunky

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time10 mins

 5 pomidorów
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 300 ml przecieru pomidorowego
 3 łyżki octu balsamicznego
 1 papryczka chilli
 1 papryczka jalapeno
 1 papryczka chipotle
 ½ łyżeczki kuminu
 1 łyżeczka pieprzu Cayennne
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 łyżeczka oregano
 sól i pieprz do smaku
 pęczek szczypiorku
 pęczek świeżej kolendry

1

Przygotuj składniki. Papryczki chipotle i jalapeno mogą być marynowane.

2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj na drobną kostkę. Czosnek, cebulę, papryczki, kolendrę i szczypiorek drobno posiekaj.

3

Przełóż wszystkie składniki do miski: ocet balsamiczny, przecier pomidorowy, posiekane zioła i warzywa, oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać jeszcze 1-2 papryczki chipotle.

4

Salsa jest gotowa do spożycia. Można odstawić ją na godzinę do lodówki, żeby smaki się jeszcze bardziej przeniknęły.

Ingredients

 5 pomidorów
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 300 ml przecieru pomidorowego
 3 łyżki octu balsamicznego
 1 papryczka chilli
 1 papryczka jalapeno
 1 papryczka chipotle
 ½ łyżeczki kuminu
 1 łyżeczka pieprzu Cayennne
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 łyżeczka oregano
 sól i pieprz do smaku
 pęczek szczypiorku
 pęczek świeżej kolendry

Directions

1

Przygotuj składniki. Papryczki chipotle i jalapeno mogą być marynowane.

2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj na drobną kostkę. Czosnek, cebulę, papryczki, kolendrę i szczypiorek drobno posiekaj.

3

Przełóż wszystkie składniki do miski: ocet balsamiczny, przecier pomidorowy, posiekane zioła i warzywa, oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać jeszcze 1-2 papryczki chipotle.

4

Salsa jest gotowa do spożycia. Można odstawić ją na godzinę do lodówki, żeby smaki się jeszcze bardziej przeniknęły.

Salsa Chunky
(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *