Print Options:

Senacka Zupa Fasolowa

Yields12 ServingsCook Time3 hrs

 1 średnia golonka
 300 g suchej, średniej białej fasoli
 2 cebule
 4 ząbki czosnku
 2 marchewki
 2 pietruszki
 500 g ziemniaków
 pół szklanki posiekanego selera naciowego
 1 pęczek pietruszki
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki masła do smażenia
1

Postaw fasolę do namoczenia na noc. Przygotuj składniki i garnek 5 litrowy.

2

Włóż namoczoną fasolę i golonkę do garnka, zalej do pełna zimną wodą. Gdy się zagotuje, zdejmij z wierzchu szumowinę (pianę), zmniejsz temperaturę i gotuj 2 godziny.

3

W tym czasie przygotuj resztę składników. Obierz cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek i pokrój w kostkę.

4

Na rozgrzanym maśle podsmaż warzywa (około 10 minut), dodaj sól i pieprz.

5

W lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, następnie je rozgnieć.

6

Po upływie 2 godzin, wyjmij z wywaru golonkę, poczekaj, aż ostygnie, następnie oddziel mięso od kości i pokrój w kostkę.

7

Do wywaru z fasolą dodaj podsmażone warzywa i mięso, gotuj około godziny. Następnie dodaj posiekany seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniaki i dopraw przyprawami. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo wody, dolej wrzątek.

8

Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 12