Shakshuka

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time20 minsTotal Time30 mins

 1 duża cebula
 2 kolorowe papryki
 4 łyżki oliwy
 4 ząbki czosnku
 1 puszka krojonych pomidorów
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka marynowanych papryczek chipotle albo chilli
 pół szklanki wody
 4 jajka
Przyprawy
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka mielonej kurkumy
 1 łyżeczka kolendry
 szczypta pieprzu cayenne
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
 2 liście laurowe
Dodatki
 ser feta
 natka pietruszki
 pieczywo

1

Przygotuj składniki.

2

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Papryki umyj, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę.

3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, paprykę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut.

4

Przyprawy wymieszaj, ziarna kolendry najlepiej rozetrzeć w moździerzu. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczki chipotle lub chilli drobno posiekaj.

5

Rozgarnij warzywa na patelni, dodaj przyprawy i przesmaż je przez chwilę. Nabiorą wyrazistych aromatów.

6

Następnie dodaj liście laurowe, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, wodę i papryczki chipotle. Wymieszaj i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7

Zrób cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i poczekaj, aż białka się zetną, około 4-6 minut. W zależności, czy lubisz płynne żółtka, czy ścięte, wydłuż lub skróć czas duszenia.

8

Rozdrobnij na wierzchu ser feta, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe! Smacznego!

Ingredients

 1 duża cebula
 2 kolorowe papryki
 4 łyżki oliwy
 4 ząbki czosnku
 1 puszka krojonych pomidorów
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka marynowanych papryczek chipotle albo chilli
 pół szklanki wody
 4 jajka
Przyprawy
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka mielonej kurkumy
 1 łyżeczka kolendry
 szczypta pieprzu cayenne
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
 2 liście laurowe
Dodatki
 ser feta
 natka pietruszki
 pieczywo

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Papryki umyj, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę.

3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, paprykę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut.

4

Przyprawy wymieszaj, ziarna kolendry najlepiej rozetrzeć w moździerzu. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczki chipotle lub chilli drobno posiekaj.

5

Rozgarnij warzywa na patelni, dodaj przyprawy i przesmaż je przez chwilę. Nabiorą wyrazistych aromatów.

6

Następnie dodaj liście laurowe, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, wodę i papryczki chipotle. Wymieszaj i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7

Zrób cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i poczekaj, aż białka się zetną, około 4-6 minut. W zależności, czy lubisz płynne żółtka, czy ścięte, wydłuż lub skróć czas duszenia.

8

Rozdrobnij na wierzchu ser feta, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe! Smacznego!

Shakshuka
(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *