
Przygotuj składniki. Grzyby powinny być namoczone, możesz postawić je wieczorem dzień wcześniej.
Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj 30 minut. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, też 30 minut. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na 3 łyżkach oleju.
Kapustę odcedź na sitku i pozostaw ją tak na co najmniej godzinę. Grzyby odcedź, ale wywaru nie wylewaj, przyda się do świątecznej zupy grzybowej, albo barszczu. Możesz również zamrozić go w pojemniku na lód i potem dodawać taką aromatyczną kostkę do potraw.
Kapustę i grzyby zmiel w maszynce, wybierz sitko o na największych oczkach. Jeżeli jest taka potrzeba, to odcedź nadmiar płynu
Do zmielonego farszu dodaj podsmażoną cebulę, olej lniany, przyprawy i wymieszaj.
Przygotuj składniki. Zgotuj wodę.
Przesiej mąkę i zrób dołek na środku. Wrzątek wymieszaj z olejem, wlewaj jednocześnie mieszając, aż na środku zrobi się klucha.
W ciepłej wodzie rozmąć jajko i mieszając powoli wlewaj. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować mniej lub nieco więcej wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Następnie podziel ciasto na trzy części i włóż na kilka minut do woreczka, żeby odpoczęło. Zagotuj duży garnek z osoloną wodą.
Rozwałkuj cienko porcje ciasta, wytnij kółka foremką lub szklanką, nałóż farsz i sklejaj boki. Najlepiej odkładać gotowe pierożki na lnianą ściereczkę. Wrzucaj po kilkanaście pierożków do gotującej się wody, po wypłynięciu gotuj 1 lub 2 minuty, w zależności od tego jak grubo było rozwałkowane ciasto. Czasem coś nie wyjdzie jak trzeba, na przykład ciasto jest za twarde, albo pierożek się rozklei, nie martw się, to się zdarza najlepszym 😉
Gotowe pierogi możesz zamrozić w odpowiednich naczyniach lub woreczkach. Smakują wyśmienicie polane cebulką podsmażoną na maśle, są pyszne również odsmażone, możesz je również podać z czerwonym barszczem, albo w barszczu.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Grzyby powinny być namoczone, możesz postawić je wieczorem dzień wcześniej.
Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj 30 minut. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, też 30 minut. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na 3 łyżkach oleju.
Kapustę odcedź na sitku i pozostaw ją tak na co najmniej godzinę. Grzyby odcedź, ale wywaru nie wylewaj, przyda się do świątecznej zupy grzybowej, albo barszczu. Możesz również zamrozić go w pojemniku na lód i potem dodawać taką aromatyczną kostkę do potraw.
Kapustę i grzyby zmiel w maszynce, wybierz sitko o na największych oczkach. Jeżeli jest taka potrzeba, to odcedź nadmiar płynu
Do zmielonego farszu dodaj podsmażoną cebulę, olej lniany, przyprawy i wymieszaj.
Przygotuj składniki. Zgotuj wodę.
Przesiej mąkę i zrób dołek na środku. Wrzątek wymieszaj z olejem, wlewaj jednocześnie mieszając, aż na środku zrobi się klucha.
W ciepłej wodzie rozmąć jajko i mieszając powoli wlewaj. W zależności od jakości mąki możesz potrzebować mniej lub nieco więcej wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Następnie podziel ciasto na trzy części i włóż na kilka minut do woreczka, żeby odpoczęło. Zagotuj duży garnek z osoloną wodą.
Rozwałkuj cienko porcje ciasta, wytnij kółka foremką lub szklanką, nałóż farsz i sklejaj boki. Najlepiej odkładać gotowe pierożki na lnianą ściereczkę. Wrzucaj po kilkanaście pierożków do gotującej się wody, po wypłynięciu gotuj 1 lub 2 minuty, w zależności od tego jak grubo było rozwałkowane ciasto. Czasem coś nie wyjdzie jak trzeba, na przykład ciasto jest za twarde, albo pierożek się rozklei, nie martw się, to się zdarza najlepszym 😉
Gotowe pierogi możesz zamrozić w odpowiednich naczyniach lub woreczkach. Smakują wyśmienicie polane cebulką podsmażoną na maśle, są pyszne również odsmażone, możesz je również podać z czerwonym barszczem, albo w barszczu.
Super przepis 🙂
Babciny przepis, dla mnie smakują najlepiej💚 Pozdrawiam😁