Przygotuj składniki. Porcja tego ciasta wystarczy na przygotowanie kruchego spodu w foremce o średnicy 26 centymetrów. Masło i jajko powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko ubijaj z cukrem i solą, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z ciastem. Możesz zrobić to rozcierając je palcami, jednocześnie dobrze napowietrzysz ciasto. Ja użyłam robota kuchennego.
Ciasto będzie tym bardziej delikatne i kruche, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza. Dlatego nie powinno się go zbytnio zagniatać.
Z ciasta uformuj gruby placek, wygodniej będzie go potem rozwałkowywać. Włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 200*C. Orzechy pekan lepiej wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Posiekaj orzechy pekan. Odłóż około 50 połówek orzechów do dekoracji tarty. Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Posiekane orzechy rozłóż równomiernie na dnie tarty i wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem i solą.
Ubij jajka, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Do masy dodaj syrop daktylowy (zamiennie możesz użyć miodu) z alkoholem (np. rum, burbon, brandy).
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszając energicznie, przesmaż około pół minuty. Następnie dodaj do masy i wymieszaj.
Wyjmij tartę z lodówki, zalej masą orzechy pekan.
Na wierzchu ułóż pozostawione połówki orzechów. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejsz temperaturę do 170*C i piecz 50 minut.
Przed podaniem ciasto powinno być dobrze schłodzone. Pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych, albo bitą śmietaną. Tartę pekan możesz przechowywać 3 dni w lodówce.
Servings 16