Print Options:

Tarta Pekan

Yields16 ServingsPrep Time1 hr 30 minsCook Time1 hrTotal Time2 hrs 30 mins

Kruche ciasto
 250 g mąki krupczatki do wypieków
 125 g masła
 125 g cukru pudru
 1 jajko
 szczypta soli
Nadzienie z orzechami pekan
 350 g orzechów pekan
 4 jajka
 150 g cukru pudru
 150 ml syropu daktylowego (możesz użyć też miodu)
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 50 g masła
 1/2 łyżeczki cynamonu
 1/2 łyżeczki soli
 2 łyżki rumu lub burbonu
Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki. Porcja tego ciasta wystarczy na przygotowanie kruchego spodu w foremce o średnicy 26 centymetrów. Masło i jajko powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Jajko ubijaj z cukrem i solą, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę i wymieszaj.

3

Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z ciastem. Możesz zrobić to rozcierając je palcami, jednocześnie dobrze napowietrzysz ciasto. Ja użyłam robota kuchennego.

4

Ciasto będzie tym bardziej delikatne i kruche, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza. Dlatego nie powinno się go zbytnio zagniatać.

5

Z ciasta uformuj gruby placek, wygodniej będzie go potem rozwałkowywać. Włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Nadzienie z orzechów pekan
6

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 200*C. Orzechy pekan lepiej wcześniej podprażyć na suchej patelni.

7

Posiekaj orzechy pekan. Odłóż około 50 połówek orzechów do dekoracji tarty. Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Posiekane orzechy rozłóż równomiernie na dnie tarty i wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

8

Wymieszaj cukier puder z cynamonem i solą.

9

Ubij jajka, dodaj cukier puder i wymieszaj.

10

Do masy dodaj syrop daktylowy (zamiennie możesz użyć miodu) z alkoholem (np. rum, burbon, brandy).

11

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszając energicznie, przesmaż około pół minuty. Następnie dodaj do masy i wymieszaj.

12

Wyjmij tartę z lodówki, zalej masą orzechy pekan.

13

Na wierzchu ułóż pozostawione połówki orzechów. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejsz temperaturę do 170*C i piecz 50 minut.

14

Przed podaniem ciasto powinno być dobrze schłodzone. Pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych, albo bitą śmietaną. Tartę pekan możesz przechowywać 3 dni w lodówce.

Nutrition Facts

Servings 16