
Przygotuj składniki. Woda powinna mieć temperaturę około 40*C, dodawaj ją stopniowo. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona mniej lub więcej wody.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Ciasto podziel na 12 części, z każdej wrób kulkę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto podsypuj cały czas mąką, żeby nie kleiło się do wałka i blatu. Placki opiekaj około 30 sekund z każdej strony, na suchej, rozgrzanej patelni.
Z tortilli kukurydziano-pszennych możesz przygotować chrupiące nachosy do różnych dipów i sals. Wystarczy pociąć przygotowane wg powyższego przepisu tortille na trójkąty i opiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez około 10 minut.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Woda powinna mieć temperaturę około 40*C, dodawaj ją stopniowo. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona mniej lub więcej wody.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Ciasto podziel na 12 części, z każdej wrób kulkę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto podsypuj cały czas mąką, żeby nie kleiło się do wałka i blatu. Placki opiekaj około 30 sekund z każdej strony, na suchej, rozgrzanej patelni.
Z tortilli kukurydziano-pszennych możesz przygotować chrupiące nachosy do różnych dipów i sals. Wystarczy pociąć przygotowane wg powyższego przepisu tortille na trójkąty i opiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez około 10 minut.