Tortilla kukurydziano-pszenna

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields12 Servings
Prep Time5 minsCook Time20 minsTotal Time25 mins

 100 g mąki kukurydzianej
 100 g mąki typu "0" (mąka do pizzy)
 200 ml ciepłej wody
 mąka kukurydziana do posypywania stolnicy

1

Przygotuj składniki. Woda powinna mieć temperaturę około 40*C, dodawaj ją stopniowo. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona mniej lub więcej wody.

2

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

3

Ciasto podziel na 12 części, z każdej wrób kulkę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto podsypuj cały czas mąką, żeby nie kleiło się do wałka i blatu. Placki opiekaj około 30 sekund z każdej strony, na suchej, rozgrzanej patelni.

4

Z tortilli kukurydziano-pszennych możesz przygotować chrupiące nachosy do różnych dipów i sals. Wystarczy pociąć przygotowane wg powyższego przepisu tortille na trójkąty i opiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez około 10 minut.

Ingredients

 100 g mąki kukurydzianej
 100 g mąki typu "0" (mąka do pizzy)
 200 ml ciepłej wody
 mąka kukurydziana do posypywania stolnicy

Directions

1

Przygotuj składniki. Woda powinna mieć temperaturę około 40*C, dodawaj ją stopniowo. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona mniej lub więcej wody.

2

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

3

Ciasto podziel na 12 części, z każdej wrób kulkę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto podsypuj cały czas mąką, żeby nie kleiło się do wałka i blatu. Placki opiekaj około 30 sekund z każdej strony, na suchej, rozgrzanej patelni.

4

Z tortilli kukurydziano-pszennych możesz przygotować chrupiące nachosy do różnych dipów i sals. Wystarczy pociąć przygotowane wg powyższego przepisu tortille na trójkąty i opiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez około 10 minut.

Tortilla kukurydziano-pszenna
(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *