Warzywna Zapiekane z Gorgonzolą

Yields4 Servings

 1 mały bakłażan
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 3 średnie ziemniaki
 1 mała cukinia
 pół czerwonej cebuli
 pół białej cebuli
 2 ząbki czosnku
 pęczek natki pietruszki
 100 ml oliwy
 2 łyżki ziół prowansalskich
 sól do smaku
 180 g sera gorgonzola

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki wyszoruj i gotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

W tym czasie pokrój resztę warzyw, w kostkę lub w paski, posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj oliwę z ziołami prowansalskimi, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3

Warzywa przełóż do miski dopraw solą i wymieszaj z przyprawioną oliwą. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i na wierzchu rozłóż kawałki sera gorgonzola. Zapiekaj około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone warzywa posyp posiekaną pietruszką.

Ingredients

 1 mały bakłażan
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 3 średnie ziemniaki
 1 mała cukinia
 pół czerwonej cebuli
 pół białej cebuli
 2 ząbki czosnku
 pęczek natki pietruszki
 100 ml oliwy
 2 łyżki ziół prowansalskich
 sól do smaku
 180 g sera gorgonzola

Directions

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki wyszoruj i gotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

W tym czasie pokrój resztę warzyw, w kostkę lub w paski, posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj oliwę z ziołami prowansalskimi, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3

Warzywa przełóż do miski dopraw solą i wymieszaj z przyprawioną oliwą. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i na wierzchu rozłóż kawałki sera gorgonzola. Zapiekaj około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone warzywa posyp posiekaną pietruszką.

Warzywna Zapiekane z Gorgonzolą
(Visited 301 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *