
Jak zrobić zakwas na żurek? Bardzo prosto - minuta roboty i gotowe!
Przygotuj składniki. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Suszony zakwas chlebowy żytni można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeżeli masz swój domowy, żywy, zakwas żytni, również możesz go użyć, wystarczy łyżeczka, możesz zamiennie dodać kawałek skórki chleba żytniego.
W szklanym słoju, albo naczyniu z kamionki, wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do 6 dni. Zakwas może być już gotowy po czterech dniach, ale z każdym kolejnym dniem będzie bardziej kwaskowy i smaczniejszy. Zajrzyj do niego po trzech dniach, zbierz z wierzchu ewentualnie pianę i nie pozwól, żeby liście laurowe były wynurzone, bo może na nich powstać pleśń.
Podczas fermentacji mąka opadnie na dno słoika, dlatego przed użyciem zakwasu, dobrze go wymieszaj. Wyjmij przyprawy i przechowuj go w zamkniętym naczyniu w lodówce, przez około dwa tygodnie.
Jeżeli chcesz znowu przygotować porcję zakwasu, zamiast żytniej skórki od chleba, czy zakwasu piekarskiego, zostaw sobie trzy łyżki swojego zakwasu na żur i dodaj do niego resztę składników. Kiedyś na wsiach, zakwas na żur stał w specjalnym kamionkowym naczyniu w okolicach pieca i tylko się go uzupełniało. Częste jedzenie żuru jest bardzo zdrowe, dlatego warto mieć go na okrągło pod ręką.
Ingredients
Directions
Jak zrobić zakwas na żurek? Bardzo prosto - minuta roboty i gotowe!
Przygotuj składniki. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Suszony zakwas chlebowy żytni można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeżeli masz swój domowy, żywy, zakwas żytni, również możesz go użyć, wystarczy łyżeczka, możesz zamiennie dodać kawałek skórki chleba żytniego.
W szklanym słoju, albo naczyniu z kamionki, wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do 6 dni. Zakwas może być już gotowy po czterech dniach, ale z każdym kolejnym dniem będzie bardziej kwaskowy i smaczniejszy. Zajrzyj do niego po trzech dniach, zbierz z wierzchu ewentualnie pianę i nie pozwól, żeby liście laurowe były wynurzone, bo może na nich powstać pleśń.
Podczas fermentacji mąka opadnie na dno słoika, dlatego przed użyciem zakwasu, dobrze go wymieszaj. Wyjmij przyprawy i przechowuj go w zamkniętym naczyniu w lodówce, przez około dwa tygodnie.
Jeżeli chcesz znowu przygotować porcję zakwasu, zamiast żytniej skórki od chleba, czy zakwasu piekarskiego, zostaw sobie trzy łyżki swojego zakwasu na żur i dodaj do niego resztę składników. Kiedyś na wsiach, zakwas na żur stał w specjalnym kamionkowym naczyniu w okolicach pieca i tylko się go uzupełniało. Częste jedzenie żuru jest bardzo zdrowe, dlatego warto mieć go na okrągło pod ręką.