Przygotuj składniki. Salsę Chunky najlepiej zrobić samemu, trwa to około 10 minut, przepis jest w zakładce sosy/Salsa Chunky. Właśnie tę porcję salsy użyłam do przygotowania zapiekanki. Oliwki pokrój w krążki.
Na gorącym oleju podsmaż mięso, około 5 minut często mieszając. Następnie dodaj kukurydzę, oliwki (zostaw łyżkę oliwek do dekoracji) i salsę Chunky. Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Serek ziarnisty odsączam, ponieważ śmietanka w której jest zanurzony, zazwyczaj jest zbyt rzadka. Odsączony serek wmieszaj z gęstą śmietaną 18%.
Nastaw piekarnik na 180*C.
Szczypiorek drobno posiekaj. Pomidora należy sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Przygotuj żaroodporne naczynie. Możesz zapiekankę zapiec w jednej dużej foremce, albo w kilku mniejszych. Zapiekanka jest dwuwarstwowa, więc podziel składniki mniej więcej na dwie części. Zostaw przynajmniej pół paczki chipsów kukurydzianych. Część wykorzystasz do dekoracji zapiekanki, a resztę do nabierania farszu.
Na dnie naczynia ułóż warstwę chipsów kukurydzianych, a na nich porcję wołowiny.
Następnie posyp mięso serem Cheddar i nałóż porcję serka ziarnistego.
Nałóż kolejną warstwę chipsów kukurydzianych i drugą warstwę wołowiny.
Następnie wyłóż resztę serka ziarnistego i posyp serem Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i zapiekaj 30 minut.
Gorącą zapiekankę udekoruj świeżym pomidorem pokrojonym w kostkę, oliwkami i szczypiorkiem. Chipsy kukurydziane ułóż wzdłuż brzegów naczynia. Farsz można nabierać chipsami.
Servings 6