Print Options:

Zapiekanka z Wołowiną i Salsą Chunky

Yields6 ServingsPrep Time30 minsCook Time30 minsTotal Time1 hr

 800 g mielonego mięsa wołowego
 300 g kukurydzy z puszki
 300 ml śmietany 18%
 300 g serka ziarnistego (serek wiejski)
 600 ml salsy Chunky (wg mojego przepisu)
 100 g czarnych oliwek
 400 g chipsów kukurydzianych (dwie paczki)
 3 łyżki posiekanego szczypiorku
 1 pomidor
 200 g tartego sera Cheddar
 3 łyżki oleju do smażenia
1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky najlepiej zrobić samemu, trwa to około 10 minut, przepis jest w zakładce sosy/Salsa Chunky. Właśnie tę porcję salsy użyłam do przygotowania zapiekanki. Oliwki pokrój w krążki.

2

Na gorącym oleju podsmaż mięso, około 5 minut często mieszając. Następnie dodaj kukurydzę, oliwki (zostaw łyżkę oliwek do dekoracji) i salsę Chunky. Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

3

Serek ziarnisty odsączam, ponieważ śmietanka w której jest zanurzony, zazwyczaj jest zbyt rzadka. Odsączony serek wmieszaj z gęstą śmietaną 18%.
Nastaw piekarnik na 180*C.
Szczypiorek drobno posiekaj. Pomidora należy sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

4

Przygotuj żaroodporne naczynie. Możesz zapiekankę zapiec w jednej dużej foremce, albo w kilku mniejszych. Zapiekanka jest dwuwarstwowa, więc podziel składniki mniej więcej na dwie części. Zostaw przynajmniej pół paczki chipsów kukurydzianych. Część wykorzystasz do dekoracji zapiekanki, a resztę do nabierania farszu.
Na dnie naczynia ułóż warstwę chipsów kukurydzianych, a na nich porcję wołowiny.

5

Następnie posyp mięso serem Cheddar i nałóż porcję serka ziarnistego.

6

Nałóż kolejną warstwę chipsów kukurydzianych i drugą warstwę wołowiny.

7

Następnie wyłóż resztę serka ziarnistego i posyp serem Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i zapiekaj 30 minut.

8

Gorącą zapiekankę udekoruj świeżym pomidorem pokrojonym w kostkę, oliwkami i szczypiorkiem. Chipsy kukurydziane ułóż wzdłuż brzegów naczynia. Farsz można nabierać chipsami.

Nutrition Facts

Servings 6