Print Options:

Zapiekanka z Ziemniakami i Rybą

Yields4 ServingsPrep Time20 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time1 hr 50 mins

 1 kg ziemniaków
 1 duży por
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 500 g polędwiczek z dorsza (dwa opakowania)
 400 ml śmietany 30%
 50 g tartego Parmezanu
 sól i pieprz do smaku
 natka pietruszki
 szczypiorek
 3 łyżki oleju do smażenia
1

Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.

2

Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.

3

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.

4

Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.

5

W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.

6

Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.

7

Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!

Nutrition Facts

Serving Size porcje

Servings 4