Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.
Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.
Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.
W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.
Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.
Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!
Serving Size porcje
Servings 4