Ziemniaki Hasselback z Rozmarynem

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Prosty przepis krok po kroku na pieczone ziemniaki w stylu szwedzkim, czyli ziemniaki Hasselback. Wybierz ziemniaki, które są przeznaczone do pieczenia. Nastaw piekarnik na 230*C. Umyte i osuszone ziemniaki nacinaj co 2 mm. Do tego przygotuj ostry nóż, bo im cieńsze plasterki, tym ziemniaki będą smaczniejsze i przypieczone na chrupiąco. Zobacz, jakie to proste!

Ziemniaki Hasselback

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time45 minsTotal Time55 mins

 8 średnich, równej wielkości ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
 4 łyżki oleju
 2 ząbki czosnku
 kilka gałązek świeżego rozmarynu
 3 łyżki masła
 sól do smaku

1

Najlepszy przepis na ziemniaki Hasselback, szwedzki specjał, który zawsze zachwyca! Proste wykonanie i proste składniki. Możliwości dodatków są nieograniczone, tu możesz zaszaleć.

Przygotuj składniki. Wybierz ziemniaki, które są przeznaczone do pieczenia. Nastaw piekarnik na 230*C.

2

Umyte i osuszone ziemniaki nacinaj co 2 mm. Uważaj, żeby go nie przeciąć.

3

Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, oprósz solą i posmaruj olejem. Postaraj się posmarować każde nacięcie. Włóż do piekarnika na 40 minut. Czas pieczenia można wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości ziemniaków. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy są już miękkie.

4

Resztę oleju wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym świeżym rozmarynem.

5

Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, posmaruj je dokładnie olejem aromatyzowanym czosnkiem i rozmarynem. Włóż do piekarnika na 5 minut. Następnie polej roztopionym masłem. W ten sposób możesz również przygotować ziemniaki w beztłuszczowej frytkownicy. Smacznego!

Ingredients

 8 średnich, równej wielkości ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
 4 łyżki oleju
 2 ząbki czosnku
 kilka gałązek świeżego rozmarynu
 3 łyżki masła
 sól do smaku

Directions

1

Najlepszy przepis na ziemniaki Hasselback, szwedzki specjał, który zawsze zachwyca! Proste wykonanie i proste składniki. Możliwości dodatków są nieograniczone, tu możesz zaszaleć.

Przygotuj składniki. Wybierz ziemniaki, które są przeznaczone do pieczenia. Nastaw piekarnik na 230*C.

2

Umyte i osuszone ziemniaki nacinaj co 2 mm. Uważaj, żeby go nie przeciąć.

3

Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, oprósz solą i posmaruj olejem. Postaraj się posmarować każde nacięcie. Włóż do piekarnika na 40 minut. Czas pieczenia można wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości ziemniaków. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy są już miękkie.

4

Resztę oleju wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym świeżym rozmarynem.

5

Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, posmaruj je dokładnie olejem aromatyzowanym czosnkiem i rozmarynem. Włóż do piekarnika na 5 minut. Następnie polej roztopionym masłem. W ten sposób możesz również przygotować ziemniaki w beztłuszczowej frytkownicy. Smacznego!

Ziemniaki Hasselback z Rozmarynem
(Visited 1 161 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *