Przygotuj składniki. Mrożone grzyby opłucz ciepłą wodą i zostaw do odsączenia na sitku.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na maśle podsmaż cebulę i grzyby około 10 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Zagotuj w dużym garnku wodę, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj 5 minut. Następnie odsącz ziemniaki z wody na sitku.
Do cebuli i grzybów dodaj odsączone z wody ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i ostrożnie wymieszaj, żeby plasterki się nie połamały.
Na wierzchu rozsmaruj kwaśną śmietanę, przykryj pokrywką i duś w niskiej temperaturze około 50 minut.
Jeżeli lubisz śmietanowe aksamitne sosy, to zamiast kwaśniej śmietany możesz użyć słodkiej śmietanki. Ja lubię w tym daniu kwaskowy smak zważonej kwaśnej śmietany, która przypomina teksturą serek.
Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Servings 4