Przygotuj wszystkie składniki. Aby zupa cebulowa miała najlepszy smak, najlepiej użyć bulionu wołowego, ale możesz też dodać inny, swój ulubiony, również warzywny.
Mieszankę tartych wyrazistych w smaku serów wykorzystasz do zapieczenia ich na bagietce w piekarniku razem z zupą. Jeżeli nie masz naczynia do zapiekania pojedynczych porcji zupy, możesz również zapiec bagietkę z serem osobno i podać ją na osobnym talerzu.
Pokrój cebulę na cienkie paski. Rozgrzej masło w garnku, dodaj cebulę i podsmaż ją około 5 minut.
Następnie dodaj sól, cukier i smaż około 45 minut, aż cebula skarmelizuje się.
Zajmuje to trochę czasu, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość i mieszać od czasu do czasu, ale nie ciągle, bo inaczej nie zrumieni się. Nie warto skracać tego procesu, bo zupa straci wyjątkowy smak. To właśnie karmelizowana cebula jest najważniejszym składnikiem tej zupy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cydr, sos Worcestershire, tymianek i gotuj 20 minut.
Tymianek najlepiej włożyć do sitka na zioła. Po zagotowaniu łatwo go wyjmiesz, a aromat zostanie.
Na koniec dodaj do zupy ocet balsamiczny i dopraw pieprzem. Przełóż porcję zupy do naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu kromkę bagietki i obficie posyp mieszanką serów. Zapiekaj dotąd, aż na serze pojawią się brązowe plamki. Smacznego!
Servings 4