Print Options:

Zupa Krem ze Szparagów

Yields2 ServingsPrep Time20 minsCook Time5 minsTotal Time25 mins

zupa krem ze szparagów

 500 g zielonych szparagów
 400 ml mleka
 200 ml gęstej śmietanki 36%
 1 ząbek czosnku
 1 dymka
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa do samku
Kluseczki ze Szparagów
 1 jajko
 4 łyżki mąki
 pozostałe włókna szparag
1

Obierz szparagi, pokrój je na drobniejsze kawałki. Czosnek i dymkę posiekaj.

2

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, wrzuć pokrojone warzywa i duś około 8 minut.

3

Przełóż podsmażone szparagi z dymką i czosnkiem do miski, dodaj trochę mleka i zmiksuj. Możesz zostawić dwa kawałki do dekoracji.

4

Przetrzyj zmiksowane warzywa przez sito. Pozostałe włókna szparag, które pozostały na sitku, przełóż do miseczki. Wykorzystasz je do zrobienia kluseczek. Do przetartych warzyw dodaj resztę mleka i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszatołową, zagotuj

Kluseczki ze Szparagów
5

W małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do pozostałych włókien szparag, dodaj jajko, szczyptę soli i około 4 łyżki mąki. Mąki dodawaj tyle, żeby z uzyskanej konsystencji dało się formować kluseczki.

6

Wrzucaj na wrzątek kluseczki, możesz formować je dwoma łyżeczkami. Po wypłynięciu, gotuj jeszcze około 3 minuty.

7

Gorącą zupę nalej do talerza dodaj kluseczki i udekoruj posiekanym szparagiem.

Nutrition Facts

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 601.7