Print Options:

Zupa Ogórkowa

Yields6 ServingsPrep Time20 minsCook Time10 minsTotal Time30 mins

 1,50 l bulionu
 400 g kiszonych ogórków
 400 g ziemniaków
 2 łyżki mąki
 100 ml śmietany 30%
 łyżka masła
 pęczek koperku
 pieprz i kminek mielony do smaku
 dodatkowo jaja ugotowane na twardo
1

Przygotuj składniki. Smak zupy ogórkowej zależy od jakości kiszonych ogórków i smaku bulionu, na bazie którego ją przygotujesz. Najlepsza zupa ogórkowa oczywiście wychodzi ze swojskiej kiszonki. Jeżeli kupujesz ogórki w sklepie, najlepiej wybierać produkty ekologiczne, których smak jest zbliżony do tych domowych.

2

Do garnka wlej bulion, włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj je 20 minut pod przykryciem.

3

Zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce. Odcedź je z wody i podsmaż na maśle około 10 minut. Wodę z ogórków zachowaj, dodasz ją potem do zupy.

4

Do ugotowanych ziemniaków dodaj podsmażone ogórki, wodę z ogórków, pieprz i mielony kminek. Jeżeli lubisz mocno kwaskowe smaki, możesz do zupy dolać więcej wody z ogórków. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Często mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Na końcu dodaj posiekany świeży koperek.

5

Zupa ogórkowa świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.

Nutrition Facts

Servings 6