Print Options:

Zupa Szczawiowa

Yields6 ServingsPrep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

Zupa szczawiowa przepis ze świeżego szczawiu.

 1,50 l bulionu
 2 pęczki szczawiu
 50 ml słodkiej śmietanki 30%
 6 ziemniaków
 sól, pieprz do smaku
 6 ugotowanych na twardo jaj
 2 łyżki masła
1

Przygotuj składniki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie (około 10 minut).
Wypłucz szczaw i posiekaj.

2

Rozgrzej masło i podsmaż szczaw (około 3 minuty). Dodaj do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 minut.

3

Następnie dodaj śmietankę.

4

Podawaj z pokrojonymi w kostkę jajkami, ugotowanymi na twardo. Smaczengo!

Nutrition Facts

Servings 6


Amount Per Serving
Calories 197.5