Print Options:

Zupa z Soczewicy

 300 g czerwonej soczewicy
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1,50 l bulionu
 1 duża marchewka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki octu balsamicznego
 2 listki laurowe
 sól, pieprz, oregano, zielona pietruszka
1

Przygotuj składniki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, oraz marchewkę. Podsmaż na oliwie.

2

Wypłucz soczewicę pod zimną wodą.

3

Przełóż podsmażone warzywa do garnka, dodaj soczewicę, przyprawy: sól pieprz, oregano i listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut, aż soczewica zmięknie.

4

Następnie ostudzoną zupę zmiksuj. Podgrzej ponownie, dodaj ocet balsamiczny i zieloną pietruszkę. Smacznego!