Sałatka z arbuzem i serem feta to doskonały dodatek do dań z grilla i sposób na smaczną orzeźwiającą przekąskę. Słodko-słone smaki skąpane w pysznym dressingu miodowo-cytrynowym. Sałatka nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje fantastycznie. To szybki przepis na sałatkę, którą pokochasz!
Każdego roku, gdy tylko wypatrzę dobrego arbuza, biegnę do domu, aby zrobić tą prostą sałatkę. Przygotowanie jej zajmuje tylko kilka minut! Jest niesamowicie odświeżająca, idealna na letnie upały. Pierwszy raz jadłam tę sałatkę w gorącej Grecji i od razu zakochałam się w niej. Wypróbuj ten przepis, a będziesz go powtarzać przez resztę sezonu arbuzowego.
Uwielbiam dobre połączenie słodko-słone, a ta sałatka z arbuza z fetą, miętą i dressingiem miodowo-cytrynowym jest idealna. Każdy kęs jest orzeźwiający i pełen smaku.
Jak zrobić sałatkę z arbuza?
Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy pokroić w kostkę arbuza i ogórka, w proporcjach mniej więcej 2:1, posiekać świeże zioła, wierzch polać dressingiem miodowo-cytrynowym i delikatnie wymieszać. Na koniec pokrusz ser feta i posyp nim całą sałatkę. To takie proste!
Należy pamiętać, że wkrótce po pokrojeniu arbuza i ogórka, powoli wycieka z miąższu woda, a wraz z nim słodki smak. Dlatego tę sałatkę najlepiej przygotować i zjeść tego samego dnia.
Sałatka z arbuzem jest dobra na każdą okazję i świetnie pasuje do grillowanych mięs. Zobacz również, jak przygotować pyszne sosy do mięsa i grillować w stylu BBQ http://zielomania.pl/4-sosy-do-potraw-z-grilla/
Jeżeli lubisz sałatki z dodatkiem sezonowych owoców, to koniecznie spróbuj sałatki z młodym szpinakiem i truskawkami http://zielomania.pl/recipes/salatka-wiosenna-ze-szparagami/
Arbuz – właściwości odżywcze
Dlaczego warto jeść arbuzy? Ten duży okrągły owoc z zieloną skórką i jasnoczerwonym miąższem jest pełen składników odżywczych i korzystnych związków roślinnych. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu oraz witaminy A i C, oraz cytruliny – aminokwasu, który może poprawić wydolność wysiłkową. Zawiera również przeciwutleniacze, takie jak likopen i kukurbitacyna E. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do chorób takich jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory.
Arbuz pomaga utrzymać nawodnienie w organizmie. Zawiera aż 92% wody, dzięki czemu jest doskonałym produktem uzupełniającym dzienną porcję wody.
Badania wskazują, że ten słodki, czerwony owoc może nawet poprawić zdrowie serca, zmniejszyć stany zapalne, poprawić wygląd włosów i skóry, oraz mieć korzystny wpływ na nasze oczy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C wspiera profilaktykę w zapobieganiu zachorowania na astmę.
Bardzo lubię przypominać sobie, dlaczego warto jeść konkretne owoce. Wtedy pamiętam, że powinnam po nie częściej sięgać i robię to z jeszcze większą przyjemnością.
Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą krok po kroku

Ta prosta i orzeźwiająca sałatka z arbuzem składa się ze słodkiego arbuza, ogórków, kremowej słonej fety, świeżej mięty i natki pietruszki. Sos miodowo-cytrynowy łączy tę sałatkę w całość, dodając orzeźwiającej kwasowości. Sałatkę najlepiej przygotować i podać od razu.
Przygotuj składniki.
Arbuz pokrój w drobną kostkę i usuń pestki. Ogórki obierz ze skóry, przekrój na cztery części i usuń pestki. Również pokrój je w kostkę.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i odrobinę miodu.
Posiekaj drobno miętę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj, pokrusz ser feta i polej oliwą.
Delektuj się słodko-słonym smakiem skąpanym w pysznym miodowo-cytrynowym dressingu. Ta sałatka nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje fantastycznie. Zwykle taka przekąska sprawdza się w prawie każdej sytuacji. Smacznego!
Ingredients
Directions
Ta prosta i orzeźwiająca sałatka z arbuzem składa się ze słodkiego arbuza, ogórków, kremowej słonej fety, świeżej mięty i natki pietruszki. Sos miodowo-cytrynowy łączy tę sałatkę w całość, dodając orzeźwiającej kwasowości. Sałatkę najlepiej przygotować i podać od razu.
Przygotuj składniki.
Arbuz pokrój w drobną kostkę i usuń pestki. Ogórki obierz ze skóry, przekrój na cztery części i usuń pestki. Również pokrój je w kostkę.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i odrobinę miodu.
Posiekaj drobno miętę i natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj, pokrusz ser feta i polej oliwą.
Delektuj się słodko-słonym smakiem skąpanym w pysznym miodowo-cytrynowym dressingu. Ta sałatka nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje fantastycznie. Zwykle taka przekąska sprawdza się w prawie każdej sytuacji. Smacznego!