Jeżeli chcesz szybko i spektakularnie ugościć swoich przyjaciół czy rodzinę, którzy właśnie mają wpaść na chwilę, a nie chcesz się urobić po pachy, to najlepszym pomysłem będzie przygotowanie dużej deski przekąsek. Pokrój w plastry ulubione wędliny i sery, do miseczek przełóż hummus albo salsę, ułóż na desce, albo dużym półmisku, udekoruj świeżymi owocami, oraz bakaliami i już.

Najlepiej sprawdzą się wędliny podsuszane, ponieważ dłużej zachowują świeżość. Twarde sery można pokroić w niewielkie słupki, albo trójkąty na jeden kęs. Owoce, które ładnie się prezentują to winogrona bezpestkowe, mandarynki, pomarańcze, owoce granatu i figi. Możesz je pokroić w plastry i obrać, żeby było łatwiej po nie sięgnąć. Bakalie i orzechy dodaj według własnych upodobań np. suszone morele, figi, daktyle, orzechy włoskie, czy brazylijskie. Hummusy, albo jak wolisz – salsy, przełóż do małych miseczek i polej oliwą. Można dodać jeszcze kilka zielonych akcentów w postaci listków szpinaku lub sałaty.
Przygotuj deskę lub duży półmisek, postaw małe miseczki z hummusem albo salsą i wokół nich układaj przygotowane produkty. Nie przejmuj się, tutaj nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, wszystko układa się samo. Nie zapomnij o krakersach, nachos czy paluszkach chlebowych do hummusu. Jeżeli chcesz przygotować wegetariańską deskę przekąsek zamiast wędlin pokrój warzywa np. kolorowe papryki, marchewkę , seler, dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe.
Poniżej przypominam przepis na hummus, ten klasyczny smak można wzbogacić zmiksowaną pieczoną papryką, albo burakiem.
Deskę przekąsek można przygotować wcześniej, owinąć folią i przechowywać w lodówce. To również fajny pomysł na prezent, gdy wybierasz się do przyjaciół w odwiedziny. Udanych spotkań! Wspaniałego ucztowania 😉

Przygotuj składniki. Wyciśnij czosnek przez praskę i wszystko razem zmiksuj na gładką pastę.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Wyciśnij czosnek przez praskę i wszystko razem zmiksuj na gładką pastę.