Przy żywieniu dzieci każdy gram warzyw jest na wagę złota! Szczególnie u tych najmłodszych, gdzie żadne argumenty nie zdają egzaminu. Człowiek dwoi się i troi, a warzywa nietknięte… odpychają się jak jednoimienne magnesy. Czasem wystarczy je podać po prostu w innej formie, pisałam o tym już przy okazji makaronów warzywnych tu: http://zielomania.pl/makarony-warzywne-na-ratunek/ Dlatego chleby warzywne uważam za świetny pomysł na urozmaicenie diety dzieci. Po drugie, są zdrowsze od zwykłego pieczywa, mają więcej wartości odżywczych, a kanapki ciekawiej wyglądają, więc chętniej zostaną zjedzone.
Takie pieczywo przygotowuje się podobnie jak pieczywo tradycyjne, tylko z dodatkiem właśnie warzyw. Piekę je zarówno na drożdżach jak i na zakwasie, wykorzystując sprawdzone przepisy na zwykłe pieczywo. Za spektakularny, ze względu na intensywny czerwony kolor, uważam chleb buraczany z orzechami włoskimi, przepis tu: http://zielomania.pl/recipes/chleb-buraczany/ Jest miękki i puszysty, aromatyczny, świetnie nadaje się na tosty i grzanki. Można zrobić tradycyjną kanapkę z wędliną, jajkiem sadzonym czy żółtym serem, naprawdę nie ma tu żadnych ograniczeń. Pysznie smakuje z podsmażonym szpinakiem z czosnkiem, jajkiem i fetą.

Kolejny chleb, który polecam, to chleb szpinakowy. Jest łatwy do zrobienia, bo wystarczy zmiksować świeże liście szpinaku i dodać do wyrobionego ciasta, które robi się od razu soczyście zielone. Chociaż podczas pieczenia kolor nieco traci na intensywności, to nadal wygląda świetnie. Jest również miękki i puszysty, dlatego może być alternatywą dla zwykłego pieczywa tostowego.

Nie bez przyczyny zaczynam od pieczywa z burakiem i szpinakiem, to wdzięczne warzywa do przygotowywania różnych potraw, a na dodatek bogate w witaminy i mikroelementy. Robię z nich również słodkie ciasta, dodaję do ciasta naleśnikowego, placków i koktajli. Nadają piękne kolory i wzbogacają walory smakowe. Przepis na chleb szpinakowy poniżej, koniecznie spróbujcie!
Dość popularnym warzywem dodawanym do ciasta chlebowego są ziemniaki i taki chleb możemy kupić w sklepie. Zazwyczaj jest to chleb na mące żytniej, a ziemniaki dodają pieczywu wilgotności i można go dłużej przechowywać. Taki chleb będzie na pewno bardziej sycący.
Kolejnym warzywem, który wykorzystuję do wypieków, to marchew. Zobaczcie przepis na marchewkowe bułeczki tu: http://zielomania.pl/recipes/buleczki-marchewkowe/ , można upiec z niego również bochenek chleba. Ciasto jest lekko słodkie, fajnie smakuje na przykład z twarożkiem.

Lista chlebów warzywnych jest jeszcze długa, nie sposób opisać ich wszystkich na raz. Co jakiś czas będę Wam podrzucać nowe przepisy, w kolejce czeka: kukurydza i cebula! Takie pieczywo to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, lunch do pracy, albo kanapkę na wycieczkę. Jeżeli ktoś z Was jeszcze nigdy nie piekł chleba, to namawiam gorąco:
Spróbuj! To nie jest takie trudne 🙂 I daje wiele satysfakcji.

Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.
Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.
Zmiksuj szpinak.
Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.
Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ser cheddar zetrzyj na tarce.
Pokrusz drożdże do miski, dodaj zakwas, łyżeczkę cukru i dwie łyżki ciepłej wody. Zostaw na 15 minut.
Do rozczynu dodaj 300g mąki pszennej i 150 g mąki chlebowej, ser Cheddar, maślankę i sól. Wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 50 minut.
Zmiksuj szpinak.
Zagnieć ciasto ponownie dodając partiami zmiksowany szpinak i 60 g mąki pszennej. Ciasto jest lekko rzadkie dlatego możesz użyć szpatułki do przełożenia go do foremki.
Przełóż ciasto do foremki tak, żeby zajmowało 2/3 jej wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz 25 minut w temperaturze 240*C.
Pięć minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch chleba wodą.