
Przygotuj składniki. Wodę podgrzej do około 37*C.
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i wymieszaj.
Dodaj resztę składników, ziemniaki zetrzyj na tarce i wyrób ciasto.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez kilka minut. Ciasto jest klejące, więc podsypuj je cały czas mąką.
Uformuj bochenek, obsyp go mąką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Wodę podgrzej do około 37*C.
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i wymieszaj.
Dodaj resztę składników, ziemniaki zetrzyj na tarce i wyrób ciasto.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez kilka minut. Ciasto jest klejące, więc podsypuj je cały czas mąką.
Uformuj bochenek, obsyp go mąką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.