Urocze bułeczki z różą

Do przygotowania tych bułeczek zainspirowała mnie szwedzka zupa Nyponsoppa, którą robi się z ugotowanych w wodzie suszonych owoców dzikiej róży. Wystarczy je ugotować, dodać trochę cukru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Powstały mus jest niezwykle aromatyczny, całkiem inny od smaku konfitury z płatków dzikiej róży, niezwykle uroczy, to słowo od razu mi przyszło do głowy, gdy tylko go spróbowałam. Taką miksturę można wykorzystać do przygotowania różnych sosów, na przykład pysznego gąszcza do mięs, albo konfitury. Zawarte w nim bogactwo witaminy C będzie wspierało naszą odporność w okresie jesiennym i uroczo rozweselało długie zimowe wieczory.

mus z owoców z dzikiej róży z wanilią

Podrzucam Wam kolejny przepis na niebanalną bułkę, jest chrupiąca z wierzchu, miękka w środku i dzięki dodanemu twarogowi przyjemnie wilgotna. Do przygotowania musu wykorzystałam świeże owoce dzikiej róży, ale możecie też wykorzystać owoce suszone. Polecam, bo to idealna bułka na dobry początek jesiennego dnia!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time2 hrs 10 minsCook Time12 minsTotal Time2 hrs 22 mins

 25 g drożdży
 400 g mąki pszennej typ 550
 100 g mąki żytniej typ 750
 60 g twarogu
 1 łyżeczka soli
Mus z Owoców Róży
 150 g owoców dzikiej róży
 50 g cukru
 1 łyżka cukru waniliowego
 350 ml wody

1

Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.

2

Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.

3

Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.

4

Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.

5

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.

6

Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

7

Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.

8

Upieczone bułki ostudź na kratce.

Mus z owoców dzikiej róży
9

Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.

10

Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.

11

Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.

12

Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

13

Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.

Ingredients

 25 g drożdży
 400 g mąki pszennej typ 550
 100 g mąki żytniej typ 750
 60 g twarogu
 1 łyżeczka soli
Mus z Owoców Róży
 150 g owoców dzikiej róży
 50 g cukru
 1 łyżka cukru waniliowego
 350 ml wody

Directions

1

Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.

2

Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.

3

Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.

4

Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.

5

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.

6

Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

7

Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.

8

Upieczone bułki ostudź na kratce.

Mus z owoców dzikiej róży
9

Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.

10

Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.

11

Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.

12

Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

13

Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.

Bułeczki z Różą

(Visited 115 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *