Do przygotowania tych bułeczek zainspirowała mnie szwedzka zupa Nyponsoppa, którą robi się z ugotowanych w wodzie suszonych owoców dzikiej róży. Wystarczy je ugotować, dodać trochę cukru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Powstały mus jest niezwykle aromatyczny, całkiem inny od smaku konfitury z płatków dzikiej róży, niezwykle uroczy, to słowo od razu mi przyszło do głowy, gdy tylko go spróbowałam. Taką miksturę można wykorzystać do przygotowania różnych sosów, na przykład pysznego gąszcza do mięs, albo konfitury. Zawarte w nim bogactwo witaminy C będzie wspierało naszą odporność w okresie jesiennym i uroczo rozweselało długie zimowe wieczory.

Podrzucam Wam kolejny przepis na niebanalną bułkę, jest chrupiąca z wierzchu, miękka w środku i dzięki dodanemu twarogowi przyjemnie wilgotna. Do przygotowania musu wykorzystałam świeże owoce dzikiej róży, ale możecie też wykorzystać owoce suszone. Polecam, bo to idealna bułka na dobry początek jesiennego dnia!

Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.
Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.
Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.
Upieczone bułki ostudź na kratce.
Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.
Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.
Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.
Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.
Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.
Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.
Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.
Upieczone bułki ostudź na kratce.
Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.
Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.
Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.
Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.
Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.