Uwielbiam gruszki, szczególnie odmianę Konferencja, która jest idealna na przetwory i pyszna do jedzenia. Dojrzałe owoce są miękkie, niezwykle słodkie i soczyste. Można zrobić z nich wykwintny deser, wystarczy ugotować gruszki w wodzie z cukrem z dodatkiem orientalnych przypraw, goździków, wanilii, kardamonu i cynamonu. Albo zalać je gorącym syropem w słoikach i krótko pasteryzować, około 10 minut. Tak przygotowane gruszki można wykorzystać w różnych daniach, nie tylko w deserach, na przykład można je dodać do sałatek, płatków śniadaniowych, kanapek czy mięs. Świetnie komponują się z orzechami i serami pleśniowymi.
Do przygotowania mojego ciasta z gruszkami wykorzystałam rodzinne przepisy na ciasto ucierane i gruszki gotowane w aromatycznym syropie, oraz gotową saszetkę budyniu waniliowego. Ciasto jest naprawdę proste do zrobienia, przepis mojej babci na ciasto ucierane zawsze wychodzi, a ugotowanie gruszek to pestka. Zapieczony na cieście budyń wygląda jak satynowa kołderka otulająca spektakularnie wyglądające gruszki zanurzone w puszystym cieście. Tak pięknie wyglądającym deserem można wszystkich oczarować. Przepiękne, w jesiennych klimatach i aromatach, przepyszne!

Przygotuj budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj składniki.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny i wanilię. Zagotuj.
Obierz gruszki ze skóry, zostawiając ogonki.
Włóż gruszki do syropu i gotuj około 8/10 minut, w zależności od wielkości gruszek. Gruszki powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Pozostaw do ostygnięcia.
Nastaw piekarnik na 180*C. Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puch.
Dodawaj po jednym jajku i ucieraj.
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieraj na gładką masę.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia foremkę o średnicy 23 cm. Przełóż ciasto i wciśnij w niego gruszki ogonkami do góry. Nałóż budyń waniliowy. Piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku 45 minut.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Ingredients
Directions
Przygotuj budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj składniki.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawy, sok z cytryny i wanilię. Zagotuj.
Obierz gruszki ze skóry, zostawiając ogonki.
Włóż gruszki do syropu i gotuj około 8/10 minut, w zależności od wielkości gruszek. Gruszki powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Pozostaw do ostygnięcia.
Nastaw piekarnik na 180*C. Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puch.
Dodawaj po jednym jajku i ucieraj.
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieraj na gładką masę.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia foremkę o średnicy 23 cm. Przełóż ciasto i wciśnij w niego gruszki ogonkami do góry. Nałóż budyń waniliowy. Piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku 45 minut.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.