Dobry ryż po meksykańsku ma doskonałą konsystencję i bogaty smak. Nie jest zbyt sypki, ani zbyt lepki. Taki dokładnie rezultat można osiągnąć przygotowując ryż według tego przepisu!
Sekret pysznego ryżu po meksykańsku tkwi w sposobie jego gotowania. Po wielu latach przyrządzania go na różne sposoby, osiągnęłam doskonały dla mnie smak i konsystencję. Przede wszystkim, należy zrumienić ryż na oliwie, przed dodaniem wody (bulionu) i passaty, bo dzięki temu nabiera lekko orzechowego aromatu i lepiej wchłania aromaty. Aby uzyskać idealną konsystencję najlepiej użyć długoziarnistego ryżu Basmati. Jeżeli lubicie wyrazisty smak kolendry, chcecie, żeby była soczyście zielona i ładnie wyglądała w potrawie, to dodajcie część świeżo posiekanej kolendry, gdy już będzie ryż gotowy. Oczywiście smak tego dania będzie zależał od jakości warzyw, które użyjecie do jego przygotowania. Jeżeli nie macie możliwości kupić już aromatycznych pomidorów, to lepiej użyć pomidorów z puszki, niż bladych, wodnistych, pomidorów bez smaku, dostępnych w marketach poza sezonem.

Z tak przygotowanego ryżu możecie zrobić również dowolne meksykańskie danie: buritto, taco, chimichanę, enchiladę, quesadillę, wystarczy dodać odpowiednie składniki. Na pewno będą doskonałe w smaku!


Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.
Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.
Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.
Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli lubisz pikantne smaki możesz dodać więcej chilli, albo mniej, jak nie lubisz. Nie zamieniaj mrożonego groszku na ten z puszki, bo ma całkiem inny smak.
Obierz pomidory ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj kolendrę, cebulę i chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
Wypłucz ryż pod zimną wodą. Podsmaż na oliwie, około 10 minut, cebulę, czosnek i ryż.
Dodaj resztę składników: wodę, passatę, marchewkę, groszek, chilli, kolendrę, pomidory, sok z limonki, przyprawy i mieszając często duś pod przykryciem około 25/30 minut. Jeżeli wyparuje zbyt dużo płynu, możesz podlać ryż niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby nie przywierał do dna i nie przypalił się.
Tak przygotowany ryż jest gotowy do spożycia, możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań np. mięsnych, burrito, taco.