Jabłecznik

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 10 minsCook Time25 minsTotal Time1 hr 35 mins

Kruche ciasto
 450 g mąki pszennej
 180 g cukru pudru
 3 żółtka
 180 g masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
 1 żółtko do posmarowania dekoracyjnych listków
Jabłkowe nadzienie
 6 sztuk średnich jabłek ( małe - 8 sztuk)
 4 łyżki cukru pudru
 2 łyżki galaretki agrestowej
 1 opakowanie cukru waniliowego
 1 łyżka mielonego cynamonu

1

Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone. Oddziel żółtka od białek.

2

Do naczynia włóż pokrojone w kostkę masło, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekaj nożem, rozcieraj palcami albo wymieszaj w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać konsystencję piasku, im bardziej je napowietrzymy, tym będzie bardziej kruche i delikatne.

3

Dodaj żółtka, śmietanę, olej i delikatnie zagniataj, aż składniki się połączą.

4

Podziel ciasto na dwie części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe, przepis poniżej.

5

Nastaw piekarnik na 180*C. Przygotuj foremkę o średnicy 26 centymetrów. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą wałka przenieś do foremki.

6

Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę, żeby obciążyć dno tarty. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

7

Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i powycinaj listki. Krawędzie ponacinaj nożyczkami.

8

Na upieczony spód tarty nałóż nadzienie jabłkowe i posyp cynamonem po wierzchu.

9

Ułóż powycinane listki na wierzchu tarty i posmaruj rozmąconym żółtkiem.

10

Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce około 10 minut, następnie wyciągnij je delikatnie z foremki i studź na kratce.

Jabłkowe nadzienie
11

Przygotuj składniki. Jeżeli masz jabłka średniej wielkości, wystarczy sześć sztuk, jeżeli mniejsze weź osiem.

12

Obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

13

Dodaj niewielką ilość wody (około 50 ml) i duś jabłka przez 10 minut.

14

Zdejmij z kuchenki, dodaj cukier, cukier waniliowy, galaretkę i wymieszaj dokładnie.

15

Zostaw do ostygnięcia. Cynamonu użyjesz dopiero, gdy przełożysz jabłka do tarty, posypując je po wierzchu.

Ingredients

Kruche ciasto
 450 g mąki pszennej
 180 g cukru pudru
 3 żółtka
 180 g masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
 1 żółtko do posmarowania dekoracyjnych listków
Jabłkowe nadzienie
 6 sztuk średnich jabłek ( małe - 8 sztuk)
 4 łyżki cukru pudru
 2 łyżki galaretki agrestowej
 1 opakowanie cukru waniliowego
 1 łyżka mielonego cynamonu

Directions

1

Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone. Oddziel żółtka od białek.

2

Do naczynia włóż pokrojone w kostkę masło, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekaj nożem, rozcieraj palcami albo wymieszaj w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać konsystencję piasku, im bardziej je napowietrzymy, tym będzie bardziej kruche i delikatne.

3

Dodaj żółtka, śmietanę, olej i delikatnie zagniataj, aż składniki się połączą.

4

Podziel ciasto na dwie części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe, przepis poniżej.

5

Nastaw piekarnik na 180*C. Przygotuj foremkę o średnicy 26 centymetrów. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą wałka przenieś do foremki.

6

Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę, żeby obciążyć dno tarty. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

7

Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i powycinaj listki. Krawędzie ponacinaj nożyczkami.

8

Na upieczony spód tarty nałóż nadzienie jabłkowe i posyp cynamonem po wierzchu.

9

Ułóż powycinane listki na wierzchu tarty i posmaruj rozmąconym żółtkiem.

10

Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce około 10 minut, następnie wyciągnij je delikatnie z foremki i studź na kratce.

Jabłkowe nadzienie
11

Przygotuj składniki. Jeżeli masz jabłka średniej wielkości, wystarczy sześć sztuk, jeżeli mniejsze weź osiem.

12

Obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

13

Dodaj niewielką ilość wody (około 50 ml) i duś jabłka przez 10 minut.

14

Zdejmij z kuchenki, dodaj cukier, cukier waniliowy, galaretkę i wymieszaj dokładnie.

15

Zostaw do ostygnięcia. Cynamonu użyjesz dopiero, gdy przełożysz jabłka do tarty, posypując je po wierzchu.

Jabłecznik
(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *