
Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone. Oddziel żółtka od białek.
Do naczynia włóż pokrojone w kostkę masło, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekaj nożem, rozcieraj palcami albo wymieszaj w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać konsystencję piasku, im bardziej je napowietrzymy, tym będzie bardziej kruche i delikatne.
Dodaj żółtka, śmietanę, olej i delikatnie zagniataj, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe, przepis poniżej.
Nastaw piekarnik na 180*C. Przygotuj foremkę o średnicy 26 centymetrów. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą wałka przenieś do foremki.
Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę, żeby obciążyć dno tarty. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i powycinaj listki. Krawędzie ponacinaj nożyczkami.
Na upieczony spód tarty nałóż nadzienie jabłkowe i posyp cynamonem po wierzchu.
Ułóż powycinane listki na wierzchu tarty i posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce około 10 minut, następnie wyciągnij je delikatnie z foremki i studź na kratce.
Przygotuj składniki. Jeżeli masz jabłka średniej wielkości, wystarczy sześć sztuk, jeżeli mniejsze weź osiem.
Obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj niewielką ilość wody (około 50 ml) i duś jabłka przez 10 minut.
Zdejmij z kuchenki, dodaj cukier, cukier waniliowy, galaretkę i wymieszaj dokładnie.
Zostaw do ostygnięcia. Cynamonu użyjesz dopiero, gdy przełożysz jabłka do tarty, posypując je po wierzchu.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone. Oddziel żółtka od białek.
Do naczynia włóż pokrojone w kostkę masło, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekaj nożem, rozcieraj palcami albo wymieszaj w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać konsystencję piasku, im bardziej je napowietrzymy, tym będzie bardziej kruche i delikatne.
Dodaj żółtka, śmietanę, olej i delikatnie zagniataj, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe, przepis poniżej.
Nastaw piekarnik na 180*C. Przygotuj foremkę o średnicy 26 centymetrów. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą wałka przenieś do foremki.
Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę, żeby obciążyć dno tarty. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i powycinaj listki. Krawędzie ponacinaj nożyczkami.
Na upieczony spód tarty nałóż nadzienie jabłkowe i posyp cynamonem po wierzchu.
Ułóż powycinane listki na wierzchu tarty i posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce około 10 minut, następnie wyciągnij je delikatnie z foremki i studź na kratce.
Przygotuj składniki. Jeżeli masz jabłka średniej wielkości, wystarczy sześć sztuk, jeżeli mniejsze weź osiem.
Obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj niewielką ilość wody (około 50 ml) i duś jabłka przez 10 minut.
Zdejmij z kuchenki, dodaj cukier, cukier waniliowy, galaretkę i wymieszaj dokładnie.
Zostaw do ostygnięcia. Cynamonu użyjesz dopiero, gdy przełożysz jabłka do tarty, posypując je po wierzchu.