Znudziły Ci się zwykłe placki ziemniaczane? Zobacz, jak w gofrownicy można przygotować pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Świetnie nadają się do podawania z różnego rodzaju sosami mięsnymi i warzywnymi. Pyszny sos nie spływa z placków, tylko zatrzymuje się tych cudnie przypieczonych dołkach. Jak lubisz, podawaj je na słodko z konfiturą lub śmietaną i cukrem. Spróbuj!

Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.
Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.
Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.
Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.
Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.
Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.
Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.
Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.
Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.