Placki Ziemniaczane

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Znudziły Ci się zwykłe placki ziemniaczane? Zobacz, jak w gofrownicy można przygotować pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Świetnie nadają się do podawania z różnego rodzaju sosami mięsnymi i warzywnymi. Pyszny sos nie spływa z placków, tylko zatrzymuje się tych cudnie przypieczonych dołkach. Jak lubisz, podawaj je na słodko z konfiturą lub śmietaną i cukrem. Spróbuj!

Yields16 Servings
Prep Time10 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 10 mins

 2 kg ziemniaków
 1 cebula
 3 łyżki mąki pszennej
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
 olej do natłuszczenia gofrownicy

1

Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.

2

Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.

3

Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.

4

Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.

5

Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.

6

Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.

Ingredients

 2 kg ziemniaków
 1 cebula
 3 łyżki mąki pszennej
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
 olej do natłuszczenia gofrownicy

Directions

1

Przygotuj składniki. Użyłam ziemniaków odmiany Asterix, dobrej do wszystkiego. Włącz gofrownicę na najwyższą moc.

2

Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce.

3

Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, dla mnie wystarczająca jest płaska łyżka soli i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj składniki.

4

Posmaruj dokładnie gofrownicę olejem, zarówno dolną, jak i górną część.

5

Nakładaj porcje ziemniaków na maksymalnie rozgrzane kratki gofrownicy.

6

Moja gofrownica ma moc 1100 W, więc placki piekłam 15 minut.

Placki Ziemniaczane
(Visited 844 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *