Pasta z Pieczonej Dyni

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields500 Servings
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins

 500 g dyni
 1 cebula
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki prażonego słonecznika
 szczypta gałki muszkatałowej
 szczypta pieprzu Cayenne
 sól do smaku
 ziarna słonecznika, zielona pietruszka i olej z pestek dyni do udekorowania

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C, przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając na nią papier do pieczenia. Jeżeli nie masz prażonego słonecznika, podpraż ziarna na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

2

Pokrój dynię na ćwiartki, posmaruj dokładnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez 30 minut.

3

Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałej części oliwy około 5 minut.

4

Upieczoną dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Ja użyłam odmiany, w której skórka jest miękka i nie trzeba jej usuwać.

5

Dodaj resztę składników, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej chilli.

6

Przełóż do słoika pastę, przechowuj w lodówce do 3 dni. Pajdę chleba posmarowaną pastą z pieczonej dyni udekoruj kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, zieloną pietruszką i ziarnami słonecznika.

Ingredients

 500 g dyni
 1 cebula
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki prażonego słonecznika
 szczypta gałki muszkatałowej
 szczypta pieprzu Cayenne
 sól do smaku
 ziarna słonecznika, zielona pietruszka i olej z pestek dyni do udekorowania

Directions

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C, przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając na nią papier do pieczenia. Jeżeli nie masz prażonego słonecznika, podpraż ziarna na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

2

Pokrój dynię na ćwiartki, posmaruj dokładnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez 30 minut.

3

Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałej części oliwy około 5 minut.

4

Upieczoną dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Ja użyłam odmiany, w której skórka jest miękka i nie trzeba jej usuwać.

5

Dodaj resztę składników, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej chilli.

6

Przełóż do słoika pastę, przechowuj w lodówce do 3 dni. Pajdę chleba posmarowaną pastą z pieczonej dyni udekoruj kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, zieloną pietruszką i ziarnami słonecznika.

Pasta z Pieczonej Dyni
(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *