
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C, przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając na nią papier do pieczenia. Jeżeli nie masz prażonego słonecznika, podpraż ziarna na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
Pokrój dynię na ćwiartki, posmaruj dokładnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez 30 minut.
Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałej części oliwy około 5 minut.
Upieczoną dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Ja użyłam odmiany, w której skórka jest miękka i nie trzeba jej usuwać.
Dodaj resztę składników, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej chilli.
Przełóż do słoika pastę, przechowuj w lodówce do 3 dni. Pajdę chleba posmarowaną pastą z pieczonej dyni udekoruj kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, zieloną pietruszką i ziarnami słonecznika.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C, przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając na nią papier do pieczenia. Jeżeli nie masz prażonego słonecznika, podpraż ziarna na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
Pokrój dynię na ćwiartki, posmaruj dokładnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez 30 minut.
Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałej części oliwy około 5 minut.
Upieczoną dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba. Ja użyłam odmiany, w której skórka jest miękka i nie trzeba jej usuwać.
Dodaj resztę składników, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz ostre smaki, możesz dodać więcej chilli.
Przełóż do słoika pastę, przechowuj w lodówce do 3 dni. Pajdę chleba posmarowaną pastą z pieczonej dyni udekoruj kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, zieloną pietruszką i ziarnami słonecznika.