Ciasto pełne ciepła

Ciasto Amerykańskie pasuje na każdą okazję i piekę je przez cały rok, jednak w okresie jesienno-zimowym smakuje wyjątkowo, najlepiej. Listopadowa aura nie nastraja zbyt dobrze, coraz krótsze dni, deszczowo i chłodno, potrzeba nam czegoś ciepłego i pysznego. To ciasto spełnia oba kryteria, jest pełne cynamonowego ciepła, pysznych jabłek i rodzynek. Wystarczy przygotować sobie jeszcze ulubioną gorącą herbatą, ja uwielbiam Earl Gray, lub kawę i poprawa nastroju gwarantowana! Można iść na całość, usiąść w wygodnym fotelu z kocem i ulubioną książką, albo serialem, blaszka ciasta spokojnie wystarczy na jeden przemiły wieczór 😉

Recepturę tego doskonałego wypieku dostałam od znajomej, w tym miejscu serdecznie pozdrawiam Magdę K. i dziękuję jeszcze raz za super przepis <3 sama dotąd rozdałam go już wielokrotnie. Zawsze, gdy częstuję nim moich gości, jego smak i konsystencja budzi duże zainteresowanie, bo jest pachnące, mocno jabłkowe i wilgotne. Dlatego Ciasto Amerykańskie jest również idealnym ciastem na przedszkolne i szkolne imprezy, dzieci bardzo je lubią.

A robi się go niezwykle szybko i łatwo, wystarczy wymieszać mokre składniki z mokrymi, suche z suchymi, a potem połączyć suche z mokrymi i gotowe 🙂 Następnie tak przygotowane ciasto należy wymieszać z pokrojonymi w kostkę jabłkami i bakaliami, a potem już tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania Ciasta Amerykańskiego używam różnych gatunków jabłek, w zależności od sezonu. Oprócz wymienionych w recepturze składników, można dodać jeszcze łyżeczkę kardamonu, garść żurawiny, posiekanych migdałów, albo innych ulubionych orzechów. Zamiast zwykłego cukru, możecie dodać brązowy cukier, ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Idea jest jedna: jabłka z bakaliami mają być tylko otulone ciastem. To nie jest ciasto z jabłkami, tylko jabłka z ciastem. Zróbcie sobie dużo przyjemności, bierzcie i pieczcie! Trzymajcie się ciepło 🙂

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

 300 g mąki pszennej
 150 g cukru
 4 jajka
 150 ml oleju rzepakowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 2 łyżeczki cynamonu
 5 średnich jabłek
 150 g orzechów
 garść rodzynek

1

Przygotuj składniki. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

Zmiksuj cukier, jajka i olej. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.

3

Do dużej foremki przełóż ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby, piecz ciasto kolejne kilka minut.

4

Wyciągnij ciasto z foremki i studź na kratce. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Ingredients

 300 g mąki pszennej
 150 g cukru
 4 jajka
 150 ml oleju rzepakowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 2 łyżeczki cynamonu
 5 średnich jabłek
 150 g orzechów
 garść rodzynek

Directions

1

Przygotuj składniki. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C.

2

Zmiksuj cukier, jajka i olej. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj jabłka, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.

3

Do dużej foremki przełóż ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby, piecz ciasto kolejne kilka minut.

4

Wyciągnij ciasto z foremki i studź na kratce. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto Amerykańskie
(Visited 3 353 times, 1 visits today)