Bigos

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Niezwykle aromatyczny bigos, bogaty w smaku z nutą wędzonej śliwki. Podlany czerwonym winem i wypełniony smakiem polskich wędzonych wędlin.

Yields3 Servings
Prep Time3 hrsCook Time3 hrs 10 minsTotal Time6 hrs 10 mins

 2 kg kiszonej kapusty
 1,50 kg różnych mięs (wieprzowina, wołowina, cielęcina)
 0,50 kg wędlin (wędzony boczek, kiełbasy suche np. żywiecka, myśliwska)
 50 g słoniny
 2 łyżki smalcu
 1 cebula
 30 g suszonych grzybów
 150 ml wytrawnego czerwonego wina
 3 listki laurowe
 kilka ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
 3 wędzone śliwki
 10 suszonych śliwek

1

Przygotuj składniki. Mięso obsmaż na smalcu, przypraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem, czerwoną papryką, mielonym kminkiem) następnie upiecz w piekarniku. Najlepiej wstawić mięso na noc do piekarnika nagrzanego do temperatury 90*C. Nad ranem jest już bardzo miękkie tak, że można poszarpać je widelcem. Grzyby wstawiam do namoczenia wieczorem i następnego dnia gotuję w niewielkiej ilości wody.

2

Przygotuj duży garnek. Posiekaj kiszoną kapustę, zalej litrem wrzątku i gotuj około 40 minut bez przykrycia.

3

Pokrój słoninę i cebulę w kostkę, razem podsmaż. Pokrój w kostkę wędzony boczek i wędliny, również podsmaż na patelni.

4

Do kapusty dodaj pocięte w paski ugotowane grzyby i wywar, w którym się gotowały, przyprawy oraz posiekane, upieczone wcześniej różne mięsa. Wymieszaj i gotuj przez godzinę na niewielkim ogniu, często mieszając.

5

Następnie dodaj pozostałe składniki: śliwki, pokrojone wędliny i czerwone wino. Gotuj jeszcze 1,5 godziny na niewielkim ogniu, często mieszając, uważając, żeby bigos się nie przypalił. Bigos wielokrotnie odgrzewany nabiera coraz lepszego smaku. Możesz go również zamrozić.

Ingredients

 2 kg kiszonej kapusty
 1,50 kg różnych mięs (wieprzowina, wołowina, cielęcina)
 0,50 kg wędlin (wędzony boczek, kiełbasy suche np. żywiecka, myśliwska)
 50 g słoniny
 2 łyżki smalcu
 1 cebula
 30 g suszonych grzybów
 150 ml wytrawnego czerwonego wina
 3 listki laurowe
 kilka ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
 3 wędzone śliwki
 10 suszonych śliwek

Directions

1

Przygotuj składniki. Mięso obsmaż na smalcu, przypraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem, czerwoną papryką, mielonym kminkiem) następnie upiecz w piekarniku. Najlepiej wstawić mięso na noc do piekarnika nagrzanego do temperatury 90*C. Nad ranem jest już bardzo miękkie tak, że można poszarpać je widelcem. Grzyby wstawiam do namoczenia wieczorem i następnego dnia gotuję w niewielkiej ilości wody.

2

Przygotuj duży garnek. Posiekaj kiszoną kapustę, zalej litrem wrzątku i gotuj około 40 minut bez przykrycia.

3

Pokrój słoninę i cebulę w kostkę, razem podsmaż. Pokrój w kostkę wędzony boczek i wędliny, również podsmaż na patelni.

4

Do kapusty dodaj pocięte w paski ugotowane grzyby i wywar, w którym się gotowały, przyprawy oraz posiekane, upieczone wcześniej różne mięsa. Wymieszaj i gotuj przez godzinę na niewielkim ogniu, często mieszając.

5

Następnie dodaj pozostałe składniki: śliwki, pokrojone wędliny i czerwone wino. Gotuj jeszcze 1,5 godziny na niewielkim ogniu, często mieszając, uważając, żeby bigos się nie przypalił. Bigos wielokrotnie odgrzewany nabiera coraz lepszego smaku. Możesz go również zamrozić.

Bigos
(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *