
Przygotuj składniki. Smak zupy ogórkowej zależy od jakości kiszonych ogórków i smaku bulionu, na bazie którego ją przygotujesz. Najlepsza zupa ogórkowa oczywiście wychodzi ze swojskiej kiszonki. Jeżeli kupujesz ogórki w sklepie, najlepiej wybierać produkty ekologiczne, których smak jest zbliżony do tych domowych.
Do garnka wlej bulion, włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj je 20 minut pod przykryciem.
Zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce. Odcedź je z wody i podsmaż na maśle około 10 minut. Wodę z ogórków zachowaj, dodasz ją potem do zupy.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj podsmażone ogórki, wodę z ogórków, pieprz i mielony kminek. Jeżeli lubisz mocno kwaskowe smaki, możesz do zupy dolać więcej wody z ogórków. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Często mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Na końcu dodaj posiekany świeży koperek.
Zupa ogórkowa świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Smak zupy ogórkowej zależy od jakości kiszonych ogórków i smaku bulionu, na bazie którego ją przygotujesz. Najlepsza zupa ogórkowa oczywiście wychodzi ze swojskiej kiszonki. Jeżeli kupujesz ogórki w sklepie, najlepiej wybierać produkty ekologiczne, których smak jest zbliżony do tych domowych.
Do garnka wlej bulion, włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj je 20 minut pod przykryciem.
Zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce. Odcedź je z wody i podsmaż na maśle około 10 minut. Wodę z ogórków zachowaj, dodasz ją potem do zupy.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj podsmażone ogórki, wodę z ogórków, pieprz i mielony kminek. Jeżeli lubisz mocno kwaskowe smaki, możesz do zupy dolać więcej wody z ogórków. Następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Często mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Na końcu dodaj posiekany świeży koperek.
Zupa ogórkowa świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.