AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Tradycyjne pierniczki świąteczne! Rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 15 minsCook Time10 minsTotal Time1 hr 25 mins

 500 g mąki pszennej tortowej
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 150 g cukru
 200 g jasnego miodu
 100 g masła
 1 jajko

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.

2

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.

3

Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.

4

Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.

6

Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.

Ingredients

 500 g mąki pszennej tortowej
 1 łyżeczka sody
 1 opakowanie przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 150 g cukru
 200 g jasnego miodu
 100 g masła
 1 jajko

Directions

1

Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.

2

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.

3

Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.

4

Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.

5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.

6

Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.

Pierniczki Świąteczne
(Visited 764 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *