Tradycyjne pierniczki świąteczne! Rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.
Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.
Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.
Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Do przygotowania pierniczków możesz użyć swojej ulubionej przyprawy piernikowej. Ja użyłam mieszanki do ciasteczek korzennych firmy Kamis (to nie jest reklama ;)), najbardziej mi pasuje. Jeżeli chodzi o miód, to najlepiej się sprawdza jasny miód lipowy, albo wielokwiatowy.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao.
Następnie dodaj miód, jajko i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego.
Podziel ciasto na dwie części, spłaszcz (wtedy łatwiej je rozwałkujesz) włóż do woreczków foliowych i trzymaj w lodówce około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i foremkami wycinaj pierniczki. Żeby równo rozwałkować ciasto, można użyć wałka z ogranicznikami, które ułatwią uzyskanie pożądanej grubości. Bardzo przydatne narzędzie. Ilość pierniczków zależy od wielkości użytych foremek, dlatego nie podaję ich liczby.
Pierniczki układaj na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 200*C przez 8-10 minut. Po upieczeniu, wykładaj na kratkę do ostygnięcia. Upieczone pierniczki są miękkie, po ostudzeniu stają się twarde, chrupiące. Możesz je dowolnie ozdobić. Pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Z każdym dniem będą stawały się coraz bardziej miękkie. Jeżeli przygotujesz je właśnie teraz, to na święta będą idealne.