Tarta w świątecznym klimacie! Mocno orzechowa, jednocześnie delikatna, bo orzechy pekan są bardzo kruche. Do przygotowania tego ciasta zainspirowało mnie tradycyjne ciasto podawane podczas amerykańskiego Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia. Zaskoczyła mnie delikatność nadzienia, bo byłam przyzwyczajona do chrupania w ciastach zazwyczaj twardych orzechów włoskich. Jeżeli z tego powodu dotąd nie przepadaliście za zbyt dużą ilością orzechów w ciastach, to ten przepis na pewno Wam przypadnie do gustu.
Do przygotowania nadzienia oryginalnie używa się syropu kukurydzianego, ale ja zamiast niego dodaję miód, a ostatnio pyszny syrop daktylowy. Wzbogacam jego smak aromatycznym alkoholem, może to być rum, burbon lub brandy, oraz szczyptą cynamonu. Przepyszna, świąteczna kompozycja smaków, dlatego wiele lat temu, tartę pekan wciągnęłam na moją listę ulubionych świątecznych ciast. Polecam, spróbujcie chociaż raz 😉

Przygotuj składniki. Porcja tego ciasta wystarczy na przygotowanie kruchego spodu w foremce o średnicy 26 centymetrów. Masło i jajko powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko ubijaj z cukrem i solą, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z ciastem. Możesz zrobić to rozcierając je palcami, jednocześnie dobrze napowietrzysz ciasto. Ja użyłam robota kuchennego.
Ciasto będzie tym bardziej delikatne i kruche, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza. Dlatego nie powinno się go zbytnio zagniatać.
Z ciasta uformuj gruby placek, wygodniej będzie go potem rozwałkowywać. Włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 200*C. Orzechy pekan lepiej wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Posiekaj orzechy pekan. Odłóż około 50 połówek orzechów do dekoracji tarty. Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Posiekane orzechy rozłóż równomiernie na dnie tarty i wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem i solą.
Ubij jajka, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Do masy dodaj syrop daktylowy (zamiennie możesz użyć miodu) z alkoholem (np. rum, burbon, brandy).
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszając energicznie, przesmaż około pół minuty. Następnie dodaj do masy i wymieszaj.
Wyjmij tartę z lodówki, zalej masą orzechy pekan.
Na wierzchu ułóż pozostawione połówki orzechów. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejsz temperaturę do 170*C i piecz 50 minut.
Przed podaniem ciasto powinno być dobrze schłodzone. Pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych, albo bitą śmietaną. Tartę pekan możesz przechowywać 3 dni w lodówce.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Porcja tego ciasta wystarczy na przygotowanie kruchego spodu w foremce o średnicy 26 centymetrów. Masło i jajko powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajko ubijaj z cukrem i solą, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z ciastem. Możesz zrobić to rozcierając je palcami, jednocześnie dobrze napowietrzysz ciasto. Ja użyłam robota kuchennego.
Ciasto będzie tym bardziej delikatne i kruche, im więcej dostanie się do niego pęcherzyków powietrza. Dlatego nie powinno się go zbytnio zagniatać.
Z ciasta uformuj gruby placek, wygodniej będzie go potem rozwałkowywać. Włóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na temperaturę 200*C. Orzechy pekan lepiej wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Posiekaj orzechy pekan. Odłóż około 50 połówek orzechów do dekoracji tarty. Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Posiekane orzechy rozłóż równomiernie na dnie tarty i wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Wymieszaj cukier puder z cynamonem i solą.
Ubij jajka, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Do masy dodaj syrop daktylowy (zamiennie możesz użyć miodu) z alkoholem (np. rum, burbon, brandy).
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszając energicznie, przesmaż około pół minuty. Następnie dodaj do masy i wymieszaj.
Wyjmij tartę z lodówki, zalej masą orzechy pekan.
Na wierzchu ułóż pozostawione połówki orzechów. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejsz temperaturę do 170*C i piecz 50 minut.
Przed podaniem ciasto powinno być dobrze schłodzone. Pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych, albo bitą śmietaną. Tartę pekan możesz przechowywać 3 dni w lodówce.