Kotlety ziemniaczane – mnóstwo możliwości!

Lubię takie przepisy, niby niepozorne, a dają niezliczone możliwości smakowe, to bardzo praktyczne. Wystarczy jedna dobra receptura podstawowa, którą można zmodyfikować dodając jeden, albo dwa nowe składniki i w ten sposób ulubione danie nabiera nowej jakości. Dlatego chętnie podzielę się z Wami moim patentem na kotlety ziemniaczane, które od lat są w naszym domu uwielbiane, na różne sposoby.

Przepis podstawowy

Podstawowy przepis zasadniczo składa się z ziemniaków, cebuli i szczypty gałki muszkatołowej, można powiedzieć, że to klasyczny smak ziemniaczanego kotleta. Jest smaczny, można podawać go z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub pikantnym pomidorowym. Świetnie też pasuje do gulaszu mięsnego lub warzywnego. Zobaczcie ile tu już mamy wersji jednego dania!

Z jakich ziemniaków zrobić placki ziemniaczane?

Najważniejszą kwestią w przygotowaniu kotletów ziemniaczanych jest jakość ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi, na przykład odmiany z grupy C: Bryza, Tajfun, Ibis. Nie wybierajcie tzw. ziemniaków sałatkowych, są wodniste i mają mało skrobi, zrobione z nich ciasto będzie zbyt rzadkie. Żeby uzyskać lepszą konsystencje masy na kotlety ziemniaczane, należy ugotowane ziemniaki odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej przygotować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Dodatki

Jeżeli z masą ziemniaczaną wymieszamy np. podsmażone pieczarki, twaróg lub koperek, to wzbogacimy jego smak i uzyskamy całkiem nowy produkt. Wersja z twarogiem przypomina smak ruskich pierogów, więc można powiedzieć, że to są takie ruskie pierogi dla leniwej gospodyni. Coś w stylu gołąbki dla leniwej gospodyni bez zawijania farszu w liście kapusty 😉 Chociaż moim zdaniem nie ma leniwych gospodyń, one czasem mają po prostu mniej czasu, bo są zapracowane! Gotowanie w domu to kolejny etat, kto gotuje, ten wie.

Otrzymaliśmy cztery smaki kotletów ziemniaczanych, które można podać z różnymi dodatkami: sosem, dipem, salsą, czy gulaszem, przez co powiększa się wachlarz rozmaitych kombinacji. Taki kotlet można również nadziać mozzarellą, roztopić na nim wyrazistą gorgonzolę, albo dodać podsmażony aromatyczny boczek. Łatwe do wykonania, smaczne danie i każdy znajdzie dla siebie ulubioną wersję.

Jeden przepis, a mnóstwo możliwości. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i przygotujcie kotlety ziemniaczane jakich nie jadł jeszcze nikt! Bardzo lubię tą recepturę i polecam 🙂

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Podstawowy przepis zasadniczo składa się z ziemniaków, cebuli i szczypty gałki muszkatołowej. Jeżeli tak przygotowaną masę ziemniaczaną wymieszasz z różnymi dodatkami, to uzyskasz różne smaki. Możesz dodać podsmażone pieczarki, twaróg lub koperek. Wersja z twarogiem przypomina smak ruskich pierogów, więc można powiedzieć, że to są takie ruskie pierogi dla leniwej gospodyni 😉 To takie proste!

Yields10 Servings
Prep Time1 hrCook Time20 minsTotal Time1 hr 20 mins

 1 kg ziemniaków
 1 cebula
 2 jajka
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki miękkiego masła
 sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 olej do smażenia
Dodatki do kotletów
 smażone pieczarki
 tłusty twaróg
 koperek

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki gotuj w skórkach około 30 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż na łyżeczce oleju na złoty kolor (około 10 minut). odstaw do ostygnięcia.

3

Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie rozgnieć, albo przeciśnij przez praskę. Najlepsze są ziemniaki dobrze schłodzone, na przykład w lodówce, dzięki temu, można uzyskać lepszą konsystencje ciasta.

4

Do ziemniaków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

5

Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.

6

Z tak przygotowanego ciasta można usmazyć kotlety ziemniaczane o różnych smakach. Wystarczy wymieszać je z różnymi dodatkami np. drobno posiekanymi, albo zmielonymi podsmażonymi pieczarkami, tłustym twarogiem lub koperkiem.

7

Wymieszaj ciasto z ulubionym składnikiem, następnie formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Kotlety ziemniaczane można podawać ze śmietaną, albo sosami np. ostrym pomidorowym, pieczarkowym, albo gulaszem.

Ingredients

 1 kg ziemniaków
 1 cebula
 2 jajka
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki miękkiego masła
 sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
 olej do smażenia
Dodatki do kotletów
 smażone pieczarki
 tłusty twaróg
 koperek

Directions

1

Przygotuj składniki. Ziemniaki gotuj w skórkach około 30 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i podsmaż na łyżeczce oleju na złoty kolor (około 10 minut). odstaw do ostygnięcia.

3

Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie rozgnieć, albo przeciśnij przez praskę. Najlepsze są ziemniaki dobrze schłodzone, na przykład w lodówce, dzięki temu, można uzyskać lepszą konsystencje ciasta.

4

Do ziemniaków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

5

Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.

6

Z tak przygotowanego ciasta można usmazyć kotlety ziemniaczane o różnych smakach. Wystarczy wymieszać je z różnymi dodatkami np. drobno posiekanymi, albo zmielonymi podsmażonymi pieczarkami, tłustym twarogiem lub koperkiem.

7

Wymieszaj ciasto z ulubionym składnikiem, następnie formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Kotlety ziemniaczane można podawać ze śmietaną, albo sosami np. ostrym pomidorowym, pieczarkowym, albo gulaszem.

Kotlety Ziemniaczane
(Visited 4 185 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *