Oponkowe szaleństwo!

Kiedy wokół zaczyna się pączkowo – faworkowe szaleństwo, wtedy czuję, że nadszedł TEN czas i wyciągam przepis mojej mamy na serowe oponki. To mój smak karnawałowych ostatków. Uwielbiam je, ale potem długo mam wyrzuty sumienia, bo zawsze zjem ich za dużo ;)) Dobrze, że teraz rozchwytywane są przez moje dzieci i szybko znikają!

Przepis jest bardzo prosty i nie sprawia trudności. Należy zwrócić uwagę na to, aby mielony ser nie był zbyt rzadki. Dlatego nie nadają się do tego przepisu serki homogenizowane. Najlepiej użyć jajek z lodówki, bo zimne lekko zagęszczą ciasto. Masa serowa jest klejąca, więc trzeba mieć pod ręką mąkę i cały czas podsypywać nią ciasto, żeby nie przywierało do podłoża i do wałka. Grubość ciasta powinna mieć około 8-10 mm, wtedy oponki nabiorą ładnego kształtu podczas smażenia. Najwygodniej smażyć je w dużej głębokiej patelni. Należy nakładać je w takiej ilości, żeby zbytnio nie schłodzić oleju. Lepiej kłaść np. po dwie sztuki w odstępach kilkusekundowych, czyli dwie, za chwilę kolejne dwie itd., zamiast nałożyć kilka hurtem i gwałtownie obniżyć temperaturę smażenia. Ciasto wchłonie więcej oleju i oponki nie będą idealnie chrupiące.

Po usmażeniu, oponki należy odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem i najlepiej od razu zjeść. Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk serowych oponek, więc do ich schrupania potrzebne jest doborowe towarzystwo! No, ale jak karnawał, to karnawał! Czas na oponkowe szaleństwo!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Tradycyjny przepis na serowe oponki, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jest bardzo prosty i nie sprawia trudności. Spróbuj chrupiące i lekkie serowe oponki!

Yields50 Servings
Prep Time15 minsCook Time15 minsTotal Time30 mins

 500 g mąki pszennej (typ 500)
 500 g mielonego tłustego twarogu
 180 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 2 łyżeczki sody
 1 łyżka octu
 szczypta soli
 olej rzepakowy do smażenia

1

Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.

2

Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.

3

Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.

4

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.

5

Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.

6

Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.

7

Smacznego!

Ingredients

 500 g mąki pszennej (typ 500)
 500 g mielonego tłustego twarogu
 180 g cukru
 3 jajka
 3 żółtka
 2 łyżeczki sody
 1 łyżka octu
 szczypta soli
 olej rzepakowy do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki na serowe oponki. Pamiętaj, aby ser nie był zbyt rzadki, dlatego nie używaj serków homogenizowanych.

2

Po pierwsze, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.

3

Następnie dodaj jajka, ser, ocet i wymieszaj.

4

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, oprósz je mąką i zagnieć. Podziel na dwie porcje.

5

Rozwałkuj porcję ciasta na grubość 8/10 mm, cały czas podsypując mąką, bo ciasto jest kleiste. Wykrawaj foremką, albo szklanką kółka z dziurką.

6

Wrzucaj ciasto na gorący olej i smaż z obu stron, aż zrobią się złociste. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Do cukru pudru możesz dodać mielony cynamon. Oponki najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy są chrupiące.

7

Smacznego!

Serowe Oponki
(Visited 4 338 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *