
Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 135*C.
Wołowinę wymieszaj z łyżeczką soli i łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw.
Cebulę, czosnek, chilli i imbir posiekaj i podsmaż 5 minut na łyżce smalcu.
Następnie dodaj koncentrat pomidoowy, resztę przypraw: sól, paprykę, oregano, kumin, cynamon, goździki, tymianek i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i duś około 10 minut.
Przełóż sos do wysokiego naczynia, poczekaj, aż trochę ostygnie, dodaj ocet i zmiksuj.
W międzyczasie, podsmaż wołowinę na łyżce smalcu.
Przetrzyj sos przez sito do żaroodpornego naczynia, w którym będzie zapiekana wołowina. Pozostałości na sitku wyrzuć.
Dodaj podsmażoną wołowinę do sosu, przykryj pokrywką i piecz 4 godziny w temperaturze 135*C.
Tak przygotowana wołowina jest bardzo miękka, można ją poszarpać i wykorzystać do innych dań, np. jako dodatek do kanapki, albo tacos. Świetnie pasuje do klusek śląskich i kaszy gryczanej. Aromatyczny, lekko pikantny sos, można również zabielić słodką śmietaną, skropić do smaku sokiem z limonki. Podawać z kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami lub mizerią.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 135*C.
Wołowinę wymieszaj z łyżeczką soli i łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw.
Cebulę, czosnek, chilli i imbir posiekaj i podsmaż 5 minut na łyżce smalcu.
Następnie dodaj koncentrat pomidoowy, resztę przypraw: sól, paprykę, oregano, kumin, cynamon, goździki, tymianek i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i duś około 10 minut.
Przełóż sos do wysokiego naczynia, poczekaj, aż trochę ostygnie, dodaj ocet i zmiksuj.
W międzyczasie, podsmaż wołowinę na łyżce smalcu.
Przetrzyj sos przez sito do żaroodpornego naczynia, w którym będzie zapiekana wołowina. Pozostałości na sitku wyrzuć.
Dodaj podsmażoną wołowinę do sosu, przykryj pokrywką i piecz 4 godziny w temperaturze 135*C.
Tak przygotowana wołowina jest bardzo miękka, można ją poszarpać i wykorzystać do innych dań, np. jako dodatek do kanapki, albo tacos. Świetnie pasuje do klusek śląskich i kaszy gryczanej. Aromatyczny, lekko pikantny sos, można również zabielić słodką śmietaną, skropić do smaku sokiem z limonki. Podawać z kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami lub mizerią.