Wyobraź sobie, że masz przed sobą parujący, aromatyczny, duży garnek z prażonymi ziemniakami z kiełbasą i boczkiem. Czujesz już ten zapach?
Ta tradycyjna potrawa, znana pod nazwą pieczonka, albo prażonka, to najlepsze danie na zimne dni. Jest bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje prażenie w piekarniku, dlatego możesz zaplanować jej przygotowanie dzień wcześniej. Pamiętaj, im dłużej będzie w cieple tym będzie smaczniejsza. Długie pieczenie sprawia, że aromaty poszczególnych składników wspaniale się przenikają.
Najważniejszy jest wybór dobrej kiełbasy, powinna być najwyższego gatunku, średnio rozdrobniona i podwędzana. Szukaj wyrobów regionalnych, od małych producentów, którzy wykonują swoje produkty metodami rzemieślniczymi.
Pieczonkę najlepiej przygotować w garnku żeliwnym, ceramicznym albo z terakoty. W takich naczyniach wolno i równomiernie rozprowadzane jest ciepło, garnek utrzymuje odpowiednią temperaturę i wilgoć, co sprawia, że potrawy w nim przygotowane są soczyste i pełne smaku. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć z wierzchu liście kapusty, nastawić piekarnik na funkcję grillowania i doprażyć potrawę… jeżeli zależy Ci na efekcie podpalonych ziemniaków, jak z ogniska 😉
Może pieczonka kojarzy się z ogniskiem, może wydaje się, że pieczona na ogniu jest najlepsza, ale to nieprawda. Równie pyszną, można przygotować w piekarniku w dobrym naczyniu z najlepszych produktów. Z powodzeniem wykonasz ją w domu! To pyszny i prosty posiłek na każdą okazję.

Przygotuj składniki.
Obierz ziemniaki i czosnek, pokrój w talarki. Cebule obierz i pokrój w pół-plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Odetnij ze spodu boczku cztery najbardziej tłuste plastry, resztę pokrój w kostkę. Podziel składniki na trzy części.
Na dno naczynia do zapiekania połóż cztery plastry boczku. Następnie przykryj trzema liśćmi kapusty.
Nałóż pierwszą porcję ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, dodaj cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Lekko ugnieć pierwszą warstwę i nałóż na nią dwie kolejne, takie same warstwy.
Na wierzchu połóż pozostałe liście kapusty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz minimum 2 godziny. Pamiętaj, im dłużej pieczonka będzie w piekarniku, tym lepiej przenikną się wszystkie aromaty.
Pieczonkę posyp obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Obierz ziemniaki i czosnek, pokrój w talarki. Cebule obierz i pokrój w pół-plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Odetnij ze spodu boczku cztery najbardziej tłuste plastry, resztę pokrój w kostkę. Podziel składniki na trzy części.
Na dno naczynia do zapiekania połóż cztery plastry boczku. Następnie przykryj trzema liśćmi kapusty.
Nałóż pierwszą porcję ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, dodaj cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Lekko ugnieć pierwszą warstwę i nałóż na nią dwie kolejne, takie same warstwy.
Na wierzchu połóż pozostałe liście kapusty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz minimum 2 godziny. Pamiętaj, im dłużej pieczonka będzie w piekarniku, tym lepiej przenikną się wszystkie aromaty.
Pieczonkę posyp obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!